Reportaj ZdG: „În spatele pretinselor probleme de sănătate ale unor cerșetori găsim o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii” (Revista presei)

  • 26 Aprilie 2019 09:40
Reportaj ZdG: „În spatele pretinselor probleme de sănătate ale unor cerșetori găsim o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii” (Revista presei)

„Cerșetori fără mască” – Ziarul de Gardă publică o investigație despre persoanele care cerșesc pe străzile Chișinăului, invocând boli grave. Jurnaliștii i-au demascat pe unii dintre ei care se prefac având dizabilități, dar de fapt sunt sănătoși. ”Unii se deplasează greoi, folosesc cârje sau merg cu picioarele strâmbe.

Alții stau în scaune cu rotile sau își afișează ostentativ „protezele”, ca să impresioneze. Pentru a fi și mai convingători, cerșetorii invocă numele lui Dumnezeu și utilizează obiecte de cult. În spatele acestor pretinse probleme de sănătate găsim însă o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii”, notează publicația. Unii dintre protagoniștii reportajului au recunoscut că fac asta pentru a-și întreține familiile și pentru a-și cumpăra chiar bunuri costisitoare, precum televizoare de 10 000 de lei, iar alții au avut un comportament agresiv atunci când au înțeles că sunt demascați.

Portalul Anticorupție.md scrie despre o fostă lideră sindicală, care a deconspirat scheme de corupție și delapidări de milioane la Federația Sindicatelor din Agricultură și Alimentație  Agroindsind, care a fost împușcată. Tatiana Colomoițeva, a fost găsită împușcată în cap în propriul apartament la 12 aprilie, notează publicația. Colomoițeva este cunoscută pentru faptul că a deconspirat mai multe scheme de corupție și delapidări mari de fonduri în care era implicată conducerea sindicatului. Poliția nu a făcut public acest caz. Federația Internațională a Muncitorilor din Agricultură, Sectorul Hotelier și Industriile Alimentare IUF califică acest caz drept asasinare și cere președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrului, Pavel Filip, și ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să se implice pentru a fi investigat corect decesul Tatianei Colomoițeva. Familia Tatianei spune că ea locuia de una singură, iar, întrucât ușa era închisă, se presupune că dânsa a deschis unei persoane cunoscute. Poliția l-a reținut drept suspect pe unul dintre vecinii săi, care are armă pneumatică. Una dintre versiunile poliției este că bărbatul ar fi avut nevoie de bani să își plătească creditul. El ar fi luat din apartament bijuterii din aur, pe care le-ar fi vândut în aceeași zi la piață.

 

 

Legea privind avertizorii de integritate nu este funcțională, iar avertizorii de integritate în loc să fie protejați de lege, suportă consecințele pentru faptul că au semnalat cazuri de corupție, scrie Evenimentul Zilei, citând agenția IPN.  Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, avertizorii de integritate trebuie protejați de lege, deoarece sunt persoane cheie în lupta împotriva corupției într-o societate democratică, iar siguranța protecției îi va stimula să semnaleze cazurile de corupție și nu doar. „La noi, din păcate, nu s-a întreprins nimic ca oamenii care au semnalat cazuri de corupție să fie protejați. Avem chiar cazuri scandaloase când avertizorii de integritate suportă consecințe, pentru că le sunt intentate dosare, pe alte subiecte aparent. Dar este clar pentru orice om cu rațiune că este vorba de o răzbunare pentru faptul că au semnalat corupția în diferite instituții publice”, susține directorul API.

Blocul ACUM încearcă să împingă Partidul Socialiștilor către o alianță cu Partidul Democrat, potrivit deputatului PSRM Bogdan Țîrdea, care afirmă că, prin înaintarea cerințelor radicale, blocul ACUM încearcă să distrugă formațiunea socialiștilor. Despre aceasta parlamentarul a vorbit în platoul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, scrie Adevărul. Și tot Adevărul publică opinia deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, care  consideră că membrii Partidului Socialiștilor inventează noi pretexte ca să evite discuția cu deputații din blocul ACUM. În opinia parlamentarului, socialiștii „nu țin interesele țării în capul mesei”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, crede că formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc are toate șansele să obțină cel puțin 51 de mandate de deputat, în cazul în care vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, scrie Ziarul Național. Într-o postare pe Facebook, Diacov s-a referit la tentativele Blocului „ACUM” și ale Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) de a purta negocieri în vederea formării unei majorități parlamentare.

„Cu astfel de negocieri și negociatori, cu astfel de argumente... la următoarele alegeri parlamentare /poate anticipate/ - Partidul Democrat va lua majoritatea mandatelor! Fără supărare!”, a scris Diacov.

sursa foto: zdg.md

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău