REPORTAJ | Însemne tricolore cusute la Miercurea Ciuc, dăruite românilor din afara granițelor

  • 30 Noiembrie 2017 17:20
REPORTAJ | Însemne tricolore cusute la Miercurea Ciuc, dăruite românilor din afara granițelor

Sute de însemne tricolore, cusute în inima țării, la Miercurea Ciuc, au fost dăruite românilor din comunitățile istorice din jurul României, cu ocazia Zilei Naționale.

Ideea proiectului s-a născut în vara acestui an, când reprezentantele grupului "Șezătoare la Miercurea Ciuc" s-au întâlnit la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului cu românii din comunitățile istorice, cărora le-au oferit însemne tricolore cusute la șezătorile organizate de-a lungul anului.

Și pentru că entuziasmul provocat de oferirea acestor daruri a fost foarte mare, membrele grupului au demarat un proiect în cadrul căruia au cusut pe etamină aproximativ 900 de insigne cu tricolorul românesc, care au fost trimise românilor din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova.

"Ideea s-a născut la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, unde am avut ocazia să ne întâlnim cu români din comunitățile din jurul României și atunci am spus că ar fi frumos din partea Grupului "Șezătoare la Miercurea Ciuc" să le transmitem un semn de prietenie, un semn plecat din suflet, mici însemne tricolore, cusute în semnul crucii, pentru a le purta în dreptul inimii. Este, practic, un mesaj din inima țării, România, către românii din afara granițelor. Mesajul nostru către ei este că suntem și trebuie să fim români indiferent de locul unde soarta, viața și destinul ne-au dus sau soarta, viața și destinul ne-au făcut să ne naștem", a spus Alexandra Țifrea, "sufletul" grupului Șezătoare la Miercurea Ciuc. 

La rândul său, Adriana Teslovan, colaboratoare apropiată a Alexandrei, a mărturisit că a fost un sentiment extraordinar să știe că acele mici daruri vor ajunge în zone unde nu e ușor să fii român, mai ales că românii din Miercurea Ciuc le pot înțelege mai bine decât alții problemele cu care se confruntă.

Și Olguța Olteanu a cusut zi și noapte însemne tricolore, "pe care românii din Miercurea Ciuc le iubesc din suflet" și spune că și-a dorit mult ca un număr cât mai mare de români din afara granițelor să le poarte pe piept și să se bucure că frații din țară se gândesc la ei.

Proiectul intitulat "Șezătoarea tricolorului—Cinste și prețuire simbolurilor naționale", s-a încheiat în 27 noiembrie, seara, când la sediul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei au fost prezente membrele grupului de femei care au cusut însemnele tricolore, dar și zeci de copii implicați în activități culturale patronate de Episcopia Ortodoxă, alături de părinții lor. 

Episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, le-a mulțumit participanților că au dat dovadă de faptul că sunt "români și creștini" și le-a vorbit despre însemnătatea gestului făcut către românii din afara granițelor, pentru ca aceștia să nu se simtă abandonați.

"Ceea ce se întâmplă la sediul Episcopiei are temei în Sfânta Scriptură, în epistola către evrei a Sfântului Apostol Pavel: Aduceți-vă aminte de mai marii voștri și urmați-le exemplul. Frățiile voastre vă aduceți aminte că înaintașii noștri erau creștini și români devotați națiunii noastre românești. (...)Mămicile și copiii care simt românește fac un mic dar, darul tricolor, din cetatea Miercurea Ciuc, către românii din afara granițelor țării, ca să nu se simtă abandonați, în preajma zilei de 1 Decembrie", a spus episcopul Andrei.

Acesta a citit mesajul pe care grupul Șezătoare la Miercurea Ciuc l-a pus în pachetele ce vor ajunge în Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova, alături de icoane cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel îmbrățișându-se: "Dragii noștri, din multă migală și adâncă prețuire pentru voi, cei din trupul viu al națiunii dar aflați dincolo de granițele țării, ca niște tăieturi adânci și dureroase, am zămislit cu acul însemnele tricolore pe care vi le trimitem cu prețuire pentru a vi le prinde în dreptul inimii. Să ne trăim demnitatea de români oriunde am fi, noi și copiii noștri, în liniște și pace, să ne îmbrățișăm țara îmbrăcată în tricolor de Ziua Națională! Cu bucurie, grupul Șezătoare la Miercurea Ciuc, care a reînnoit, cu semnul crucii, tradițiile neamului". 

"Gestul din această seară înseamnă transmiterea spiritului nostru românesc, a acestei cruci făcute de grupul "Șezătoare la Miercurea Ciuc", pusă în dreptul inimii, care reprezintă năzuințele românilor din Harghita, transmise către frații noștri de peste granițe", a spus prefectul Jean-Adrian Andrei, prezent la eveniment.

Cel mai mic participant la evenimentul de la sediul Episcopiei a fost Toma Țepeluș, care are numai un an și o lună.

"Pentru că suntem la Episcopie, îmi vin în minte cuvintele Apostolului Pavel care, cât de frumos spunea, că dintre credință, nădejde și dragoste, cea mai importantă este dragostea. Cred că e important să-l educ pe fiul meu în dragostea de țară. Iar frații noștri din Ucraina, din Serbia, din Bulgaria, din Ungaria sau Republica Moldova, unii dintre ei aflați în mare necaz, cred că e important să știe că noi le trimitem un mesaj ca de la frate la frate și că e important să rămână în continuare români și să aibă crezul că, în cele din urmă, România va fi una mare, așa cum a fost odată", a declarat Marius Țepeluș, tatăl micuțului Toma.

Gestul românilor din Harghita i-a emoționat pe românii din comunitățile istorice din jurul țării.

"Copiii din Serbia mulțumesc membrelor Grupului "Șezătoare la Miercurea Ciuc" pentru cadoul primit în preajma Zilei Naționale. Ei vor așeza cu mare bucurie însemnele tricolore lângă poeziile și poveștile pe care le citesc înainte de culcare și vor adormi liniștiți cu gândul spre cei care trăiesc în țara care se numește România, unde trăiesc români precum sunt ei, părinții și bunicii lor, cu gândul spre cei cărora le pasă de ei, care nu i-au uitat, chiar dacă sunt la sute de kilometri de ei și nu s-au întâlnit niciodată. Acest gest este unul de mare valoare, fiindcă este făcut din suflet și ne învață cât de important este să dăruim, să avem grijă unii de alții. Cu speranța că vor putea întoarce acest gest minunat, dăruind măcar o poezie grăită în limba noastră românească, vă îmbrățișează copiii români din Serbia și vă doresc sărbători de iarnă liniștite, Hristos s-a născut!", este mesajul transmis de Daniel Magdu, președintele Comunității Românilor din Serbia (Voivodina), prin intermediul AGERPRES. 

"Este un gest plin de simbolism, emanând de la românii "captivi" din inima Țării, pentru copiii din ansamblul folcloric "Dor Basarabean", din Erdek-Burnu/ Utkonosovka, raionul Ismail-ansamblul fanion al comunității românești din Barabia Istorică. Cum e și firesc, serbarea Centenarului Marii Uniri pornește din popor, de la fiecare roman în parte, și nu-și poate atinge starea firească a spiritului național decât ajungând iarăși la fiecare român, indiferent dacă se află sau nu în frontierele actuale ale țării. Vă mulțumim din suflet, frați și surori! Trăiască Neamul Românesc, din Carpați, la Marea Neagră! La mulți ani", a declarat Anatol Popescu, cofondator al Asociației "Basarabia" a românilor din Sudul Basarabiei — Ucraina, pentru AGERPRES.

"Trei culori și-o singură iubire, românească, țin neamul grămăjoară de ambele părți ale Carpaților și ale Prutului. Gestul românilor din inima țării, de a trimite în inima Basarabiei aceste sute de însemne tricolore, este, evident, un gest de inimă. El confirmă în sine că munții Carpați și Prutul nu ne separă, ci ne unesc și ne țin într-o strânsă legătură, a dragostei atotbiruitoare", a transmis Vlad Cubreacov, președintele Asociației Răsăritul Românesc din Chișinău.

Este al doilea proiect de acest gen derulat de grupul "Șezătoare la Miercurea Ciuc" cu ocazia Zilei Naționale, anul trecut fiind oferite sute de insigne tricolore cusute pe etamină românilor care au participat la sărbătorirea Zilei Naționale în municipiul reședință de județ.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău