Reportaj din satul lui Plahotniuc: „E de-al nostru, fie rău sau bun” – Moldova.org (Revista presei)

  • 17 Decembrie 2018 09:40
Reportaj din satul lui Plahotniuc: „E de-al nostru, fie rău sau bun” – Moldova.org  (Revista presei)

”Dodon și Plahotniuc sunt un rău pentru cetățenii R. Moldova. Dodon fiind un prorus convins, iar Plahotniuc fiind prototipul oligarhului corupt”, titrează Adevărul, publicând declarațiile fostului președinte al României, Traian Băsescu.

El s-a întâlnit duminică, 16 decembrie, la Chișinău, cu conducerile a două partide unioniste, Partidul Unității Naționale (PUN), al cărui președinte de onoare este, și cu conducerea Partidului Liberal Reformator (PLR) și a făcut apel la unitatea forțelor unioniste, care ar trebuie să se realizeze până la alegerile locale ”în așa fel încât să putem valorifica voturile celor 30 la sută unioniști, atât pentru alegerea consiliilor locale, cât și pentru alegerea primarilor”, după cum a precizat fostul președinte al României. Potrivit lui, „singura soluție care garantează securitatea țării, dar și perspectiva unui trai mai bun pentru românii din stânga Prutului, este UNIREA Republicii Moldova cu România”.

Oazu Nantoi scrie într-un editorial pentru Cotidianul despre paradoxurile măsurilor aplicate de autoritățile de la Chișinău în raport cu cele nerecunoscute de la Tiraspol. Autorul constată că de pe aeroportul internațional Chișinău zboară atât oficialii actualei guvernări, cât și cei de la Tiraspol, fără nicio frică față de organele de drept constituționale. El dă exemplul viceprim-ministrei pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, responsabilă de conflictului Transnistrean, care pleacă, la Tbilisi pentru a participa la ceremonia de învestire a Președintelui ales al Georgiei,  Salome Zurabișvili. ”Și Galina Antiufeeva – cea, care a pus-o la punct pe Zinaida Greceanîi în Duma de Stat, cerându-i manifestări concrete de dragoste față de Putin, formează delegația pentru a pleca  în Țhinval, Osetia de Sud (…). Și va pleca Galina Antiufeeva prin aeroportul Chișinău, chiar dacă noi, cei de la Chișinău, umăr la umăr cu georgienii și ucraineniii, ”luptăm cu tancurile lui Putin!”!

Compania care gestionează magazinele sociale ale lui Ilan Șor se reorganizează din Societate cu răspundere limitată în Societate pe acțiuni, scrie portalul Mold-Street. Firma care realizează proiectul populist de deschidere a unei rețele de comerț cu orientare socială este deținută de Vitalie Cușnir. Solicitat de reporterii publicației, acesta a negat inițial faptul că ar exista un asemenea plan, iar ulterior a refuzat să explice motivele unui asemenea pas, mai scrie Mold-Street. Publicația mai amintește că firma ”Magazine Sociale SRL” a fost înregistrată în octombrie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Fondator inițial era Asociația pentru Orhei, condusă de Ilona Șor, iar administrator era Alexandru Botnar.

Medicul pediatru Mihai Stratulat a anunțat oficial că a aderat la Partidul Democrat, scrie  Ziarul de Gardă.  „Pentru mine viitorul oricărei țări îl reprezintă copiii – copiii sănătoși, copiii fericiți, copiii protejați. Am ales echipa care poate avea grijă de prezent și poate crea un viitor mai bun pentru fiecare”, a declarat Mihai Stratulat la forumul democraților. Ziarul de Gardă precizează că pe parcursul anului 2018, Mihai Stratulat s-a evidențiat prin declarații dure despre problemele din sistemul medical. La 10 iulie curent, medicul a publicat pe o rețea de socializare un mesaj critic la adresa unor instituții medicale din capitală, acuzându-le că pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice. Atunci premierul Pavel Filip, ajuns acum coleg de partid cu Stratulat, îi sugera medicului să se adreseze la CNA și Procuratură, adaugă publicația.

Moldova.org publică un reportaj video din satului Vladimir Plahotniuc. ”În Grozești, satul de baștină al președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, oamenii au doar cuvinte de laudă pentru consăteanul lor. Nimeni nu a îndrăznit să-l critice. „E de-al nostru”, spun ei, „fie rău sau bun”. După același principiu se pare că au de gând să voteze grozeștenii la alegerile parlamentare din 24 februarie, care vor avea loc conform noului sistem electoral mixt, modificat de partidul de guvernământ și condus de consăteanul lor”, remarcă autorul reportajului.

Referitor la infrastructura localității, jurnaliștii constată că ”Drumul, de la intrarea și până la ieșirea din sat, este asfaltat. Localitatea este gazificată și conectată la apă potabilă din Prut. Toate acestea, au fost făcute de Primăria Grozești, dar și alți parteneri. Totuși, grozeștenii sunt siguri că dezvoltarea satului a fost posibilă grație consăteanului lor”.

Și tot pe portalul Moldova.org mai puteți citi și audia un podcast referitor la activitatea fundației poloneze ”Open Dilaog” acuzată de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova și despre două partide de opoziție ce riscă să fie penalizate sau chiar excluse din alegerile parlamentare din februarie anul viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău