Report | „Propaganda rusească a străpuns scutul de la Prut al României” (Revista presei)

  • 26 Septembrie 2019 09:25
Report | „Propaganda rusească a străpuns scutul de la Prut al României” (Revista presei)

Revista presei - 26 septembrie.

”Scandal în magistratură: Ce spun experții despre încheierea Curții de Apel Chișinău privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor”, titrează Anticorupție.md, care se referă la hotărârea Curții de Apel Chișinău privind convocarea, în ziua de 27 septembrie, a Adunării Generale a Judecătorilor în scopul revocării membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Coordonatoarea de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, susține că este vorba de o luptă internă dintre judecătorii cu idei progresiste și cei conservatori, care se opun reformelor. ”CSM a ajuns să fie victima unui sistem defectuos pe care l-a tolerat mult timp”, crede experta. Profesorul universitar, Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională, consideră că vinovat de situația creată se face CSM. „Nu putea fi ignorată o cerere semnată de 87 de judecători”, crede acesta.

Magistrații de la sediul Rîșcani al Judecătoriei Chișinău sunt solidari cu colegii lor de la Curtea de Apel Chișinău, notează Bizlaw.md. Într-o declarație aceștia spun că sunt alături de colegii lor care sunt supuși unor presiuni extreme din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), exprimate prin amenințări directe cu tragerea la răspundere penală, ceea ce în opinia judecătorilor este contrar obligațiilor CSM de a asigura și promova independența autorității judecătorești. Și tot Bizlaw publică opiniile șefului statului și ale premierului, despre tensiunile din sistemul judecătoresc. Igor Dodon a precizat că evenimentele care se derulează în segmentul justiției nu trebuie să urmărească scopul sabotării procesului de reformare, ci apropierea de standardele democratice și de așteptările oamenilor, și urmează a fi realizate sub imperativul standardelor naționale și internaționale. Premierul Maia Sandu a catalogat decizia Curții de Apel Chișinău, care a emis actul administrativ individual de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, ca fiind ”similară cu cea a Curții Constituționale precedente, care a numărat zilele greșit”. ”E un semnal clar pentru anumiți judecători că se înfierbântă situația și mulți dintre ei, probabil, sunt vizați”, a precizat Maia Sandu.

Și TV8 se oprește la acest subiect, publicând opiniile mai multor magistrați. Scopul organizării Adunării Generale a Judecătorilor este de a fi înlăturată actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, înainte de a fi înlăturat, CSM trebuie să ofere magistraților anumite explicații referitor la numirile pe care le-a făcut în ultimii ani, potrivit judecătorului Ion Chirtoacă. Iar judecătorul Anatolie Țurcan declară că sistemul judecătoresc nu opune rezistență reformelor, așa cum se speculează în spațiul public.

Și Ziarul de Gardă scrie că Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră inadmisibile acțiunile CSM privind „amenințarea judecătorilor”. Asociația Judecătorilor acuză Consiliul Superior al Magistraturii că a recurs deschis la intimidarea judecătorilor prin refuzul de a admite solicitarea a 87 de judecători privind organizarea Adunării generale a judecătorilor în ședință extraordinară.

PROPAGANDA RUSEASCĂ A STRĂPUNS SCUTUL DE LA PRUT AL ROMÂNIEI, titrează Report.md. ”Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”. Nu are licență ca post de radio, dar închiriază spațiu de emisie de la stațiile locale din Republica Moldova, folosind jingle-uri cu emblema sonoră „Sputnik”. Face asta de ani de zile fără nicio piedică din partea autorităților moldovene”, se menționează în investigația care constată că ”radio „Sputnik” răsună la mai multe terase și pizzerii din Iași. Acest post de radio emite pe frecvența 104,5 FM, de pe o antenă montată în sudul localității Ungheni (Republica Moldova). Stația aparține postului de radio HIT-FM, înregistrat în Republica Moldova. Semnalul poate fi recepționat până aproape de Vaslui”.

Guvernul de la Chișinău discută cu Fondul Monetar o soluție care ar permite anularea așa-numitei „Legi a miliardului”, care pune umerii contribuabililor moldoveni retrocedarea, în următorii peste 20 de ani, a creditului acordat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru a acoperi gaura cauzată de frauda bancară din 2014. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Maia Sandu, în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Șefa Guvernului a spus că a abordat inclusiv acest subiect în cadrul recentei sale vizite în Statele Unite. „Am venit cu o propunere foarte concretă, pe care o discutăm cu FMI”, a spus Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău