Replici tăioase la audierea Facebook și Twitter în SUA. Mark Zuckerberg: Nu m-am putut conecta. / “Știu sentimentul domnule Zuckerberg"

  • 29 Octombrie 2020 08:22
Replici tăioase la audierea Facebook și Twitter în SUA. Mark Zuckerberg: Nu m-am putut conecta. / “Știu sentimentul domnule Zuckerberg

Șefii Facebook, Google și Twitter au fost audiați, miercuri, în Senatul SUA, pe tema reglementării rețelelor sociale. Ședința Comisiei de Comerț a fost întreruptă când Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a avut probleme în a se conecta prin video de la distanță. Un alt moment care a ieșit în evidență este atacul senatorului republican Ted Cruz față de șeful Twitter, Jack Dorsey: “Cine naiba te-a ales și te-a pus în poziția de a decide ce poate relata media”.

“Nu putem stabili o conexiune cu domnul Mark Zuckerberg”, a spus senatorul Roger Wicker, care prezidează comisia. Acesta a fost de acord cu o amânare de 5 minute a ședinței, după ce au vorbit directorii executivi ai Twitter și Alphabet, compania care deține Google, potrivit Reuters.

Facebook le-a spus celor din comisie că Zuckerberg este singur. El a putut în cele din urmă să se conecteze în câteva minute.

“Am putut să aud declarațiile de la început. Aveam doar probleme în a mă conecta”, a spus Zuckerberg.

Wicker i-a răspuns: “Știu sentimentul domnule Zuckerberg”.

“Cine naiba te-a pus în poziția de a decide ce poate relata media”

Audierea din Senat, ce are ca scop reformarea unei legi privind internetul și tragerea la răspundere a modului în care companiile moderează conținutul, s-a transformat rapid într-un conflict politic, transmite Reuters. Legiutorii au criticat companiile dar s-au și atacat între ei.

Senatorii sunt împărțiți în privința modului de a trage la răspundere giganții Tech sub reglementarea Secțiunii 230 a Actului de Decență în Comunicații, care protejează companiile de responsabilitatea conținutului publicat de utilizatori și care le permite firmelor să influențeze discursul politic.

Directorii Twitter, Facebook și Google au catalogat legea ca fiind crucială pentru exprimarea liberă pe internet.

După o oră de audieri, conversația s-a transformat într-un schimb aprins de replici între senatorii ambelor partide.

Senatorul Ted Cruz l-a atacat pe șeful Twitter, Jack Dorsey, după ce directorul executiv a spus că rețeaua socială nu a influențat alegerile.

“Cine naiba te-a ales și te-a pus în poziția de a decide ce poate relata media și ce are voie să audă populația americană”, a spus Cruz. Înainte de ședință, senatorul a publicat o poză pe Twitter, intitulată “Confruntarea exprimării libere Cruz vs Dorsey” care îl arăta față în față cu Dorsey.

Senatorul democrat Brian Schatz a spus că nu are nicio întrebare, adăugând că audierea este un “nonsens”.

“Ăsta e bullying și scopul lui este electoral”, a precizat acesta.

Maria Cantwell, un senator democrat important în comisie, a declarat că audierea ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie, după alegerile prezidențiale de pe 3 noiembrie. Legea are puține șanse să fie aplicată de Congres în acest an.

Președintele Donald Trump, care acuză companiile de suprimarea vocilor conservatoare, împreună cu legiuitorii republicani au trimis mai multe tweet-uri în timpul audierii. “Abrogați Secțiunea 230!”, a transmis Trump. Separat, senatorul Josh Hawley l-a atacat pe șeful Twitter: “Nivelul ăsta de imbecilitate confirmă impresia răspândită că sursa principală de hrană a lui Jack este iarba”.

Jack Dorsey a avertizat comisia că erodarea fundamentului pe care se bazează Secțiunea 230 ar putea să dăuneze în mod semnificativ modului în care oamenii comunică online. Directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, a spus că Google operează fără a fi părtinitor din punct de vedere politic și că, în orice alt caz, ar fi împotriva intereselor de afaceri ale companiei.

Zuckerberg a susținut schimbarea legislației dar a și avertizat că platformele digitale s-ar putea să cenzureze mai mult pentru a evita riscurile juridice dacă Secțiunea 230 este abrogată.

Toți cei trei lideri au fost de acord ca firmele să fie trase la răspundere dacă platformele acționează precum o publicație.

Republicanul Roger Wicker, liderul comisiei, a spus că este important ca firmele să fie apărate de responsabilizare, fără a le da abilitatea de a cenzura conținutul cu care nu agreează.

“A venit timpul pentru ca acea păsuire să ia sfârșit”, a spus el.

Wicker a criticat și decizia companiilor de a bloca articolele New York Post care l-au acuzat pe fiul candidatului democrat, Joe Biden. El și alți senatori au dat vina pe Twitter pentru că nu a scos mesaje ale liderilor mondiali care ar fi dezinformat și, în schimb, ar fi luat la țintă în mod agresiv mesajele lui Donald Trump.

Și Biden și-a exprimat sprijinul pentru revocarea legii.

Legiutorii americani nu sunt singurii care vor să reformeze. Comisia Europeană elaborează o nouă Directivă pentru Servicii Digitale care, pe lângă abordarea abuzurilor făcute de platformele dominante de pe piață, ar trebui să adreseze și problema responsabilizării acestora în privința conținutului dăunător sau ilegal. Comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, va trebui să dezvăluie propunerile ei pe 2 decembrie.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău