Replica UE la embargoul impus de Federația Rusă (Adevărul)

  • 26 Septembrie 2013 12:02
Replica UE la embargoul impus de Federația Rusă (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 26 SEPTEMBRIE

Adevărul scrie despre replica Uniunii Europene la embargoul impus de Federația Rusă. Comisia Europeană a propus deschiderea completă a pieței UE pentru vinurile moldovenești, anunț care i-a bucurat pe guvernanți și pe oamenii de afaceri. Cu toții recunosc însă că acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne promovăm produsele în Vest, pentru a profita de această oportunitate. Analiștii spun că este un gest simbolic și un mesaj politic și de solidaritate adresat societății în contextul presiunilor economice exercitate de Federația Rusă. În aceste condiții, susțin experții, procedurile interne vor fi accelerate, astfel încât anunțul privind liberalizarea pieței comunitare pentru vinurile moldovenești ar putea fi făcut la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie.

Adevărul mai publică un subiect despre normele internaționale obligatorii pentru producătorii farmaceutici autohtoni din 12 octombrie și despre testele clinice care se fac pe bolnavi în spitale.

Din seria crimelor comunismului, Adevărul îi dedică un articol lui Nicolae Costenco, scriitorul care s-a opus rusificării limbii române în RSSM. Gazetarul de la „Viața Basarabiei“ a fost reținut de NKVD-iști în toiul războiului, fiind acuzat de propagandă și agitație antisovietică.

Și, totuși, unde-i revoluția, o întrebare pe care și-o pune editorialistul de la Ziarul de Gardă care comentează anunțul PCRM de a organiza o revoluție de catifea. Publicația se întreabă ce vor, totuși, comuniștii? O revoluție pentru cei săraci sau o revoluție de imagine pentru dânșii? Ori, și mai rău: se vor portdrapelul formal al unei lovituri de stat, înscenate din afară și camuflate sub steagurile unei opoziții politice și a revoltelor mimate de stradă? Au fost ei mai buni? Sunt mai curați, mai onești, au mai puțin „pufușor pe botișor”? Publicația mai observă că această revoluție a coincis în timp cu embargoul Rusiei la vinurile moldovenești și amenințările lui Rogozin cu înghețurile de la iarnă, susținând că e greu de exclus implicarea Rusiei în acest proiect politic al comuniștilor. Mai ales că lor li s-au alăturat, fie și cu anumite condiții, socialiștii lui Dodon și social-democrații lui Șelin, de pe aceeași filieră politică filorusă cu PCRM.

Ziarul de Gardă continuă să prezinte averile foștilor și actualilor demnitari. În ediția de astăzi, publicația relevă că fostul ministru de Interne în perioada comunistă, Gheorghe Papuc are două cas(tel)e de milioane, un hectar de parc, îngrădit ilegal. Unul din cei trei fii ai săi, fondator a două firme, este și el proprietarul unei case de milioane, care, anterior, îi aparținuse fostului ministru. Un alt fiu, minor, este proprietarul unui bloc cu trei etaje în centrul Chișinăului, iar un nepot, angajat al MAI, deține și el o casă de milioane, tot în centrul Capitalei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău