Replica jurnaliștilor la afirmațiile lui Andrian Candu: Pe piața media NU există concurență loială
-
05 Mai 2018 13:20
ONG-urile de media, jurnaliștii din presa liberă sunt contrariați de declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, făcute într-un briefing de presă joi, 3 mai, la Parlament, de Ziua mondială a libertății presei.
La întrebarea unui reporter, de ce nu a ieșit să dialogheze cu participanții la Marșul Solidarității, Andrian Candu a declarat:
„Nu fac altceva decât scriu proiecte, obțin finanțare din exterior și trebuie să consume acei bani. Și s-au obișnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. Dar pe lângă a organiza un protest, mai bine ai veni și ai pune umărul și ai face ceva”.
Într-o declarație emisă, organizațiile de media menționează că aceste afirmații lasă impresia că președintele Parlamentului ar fi fost deranjat de faptul că jurnaliștii din Republica Moldova au decis să consemneze Ziua mondială a libertății presei prin acțiuni de protest în fața Legislativului, transmite IPN.
Semnatarii precizează că organizațiile de media din toată lumea marchează această zi prin diverse activități de sensibilizare a opiniei publice și a guvernanților, în cadrul cărora vin cu recomandări către autorități.
În acest sens, Marșul Solidarității, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, alături de alte organizații de media, nu a fost o excepție, ci a însemnat continuarea unei tradiții de promovare a adevăratelor valori ale presei libere. În opinia lor, dialogul cu autoritățile, măcar o singură dată în an, de Ziua Presei, este un act firesc și absolut necesar nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru guvernanți. Din păcate, de această dată, dialogul deschis nu a avut loc și au fost nevoiți să comunice prin intermediul poștei.
Cât privește sugestiile șefului legislativului, care spune că, „în loc de proteste, ar fi mai bine să pună umărul pentru a face ceva”, organizațiile neguvernamentale reamintesc că de-a lungul anilor au venit cu multe inițiative.
Legea privind accesul la informație, votată în anul 2000, a fost elaborată de societatea civilă. La fel, Legea privind libertatea de exprimare, Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice etc. Unele din aceste inițiative au fost votate de Parlament, altele, cum ar fi proiectul de modificare a Legii privind accesul la informație și altele, așteaptă să fie examinate.
Totodată, reprezentanții organizațiilor de media fac parte din Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, creat de Parlament, și se implică activ atât în ședințele acestui grup, cât și ale subgrupurilor, participând la elaborarea unor proiecte de legi și amendamente.
„Referitor la faptul că unii participanți la protest „nu fac altceva decât scriu proiecte”, reproșul lui Andrian Candu la adresa acestora ni se pare cu totul nedrept. În condițiile actuale, când pe piața media nu există concurență loială, când ne confruntăm în continuare cu fenomenul concentrării proprietăților în mass-media, cu monopolizarea pieței de publicitate, aceste proiecte sunt de importanță vitală pentru mass-media. În lipsa donatorilor externi, Republica Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor”, se spune în declarația ONG-urilor.
Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Centrul „Acces-Info”.