REPLICA ANRE, după ce a fost acuzată de influiențe politice la luarea deciziilor în stabilirea prețului pentru gazele naturale

  • 03 Iulie 2019 14:10
REPLICA ANRE, după ce a fost acuzată de influiențe politice la luarea deciziilor în stabilirea prețului pentru gazele naturale

Mai mulți membri ai Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe sunt de părere că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar fi fost influențată politic la stabilirea prețului pentru gazele naturale livrate consumatorilor. ANRE, care a prezentat astăzi raportul de activitate pentru anul trecut, respinge acuzațiile și menționează că în activitatea sa se conduce doar de prevederile legislației și metodologiilor în vigoare, relatează Radio România Chișinău.

Președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu, a solicitat explicații de la ANRE referitor la micșorarea, în martie trecut a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor finali, în condițiile în care prețul de achiziție a acestuia de la gigantul rus Gazprom a crescut cu peste 20 la sută.  

„Au crescut prețurile de procurare cu 22 de procente. În același timp, prețul de furnizare a scăzut cu 15,7%. Explicați-ne vă rog unde e logica economică și explicați-ne constrângerile cu care posibil ANRE s-a confruntat din partea factorului politic”

În replică, șeful departamentului tarife al ANRE, Alexandru Mija, a menționat că  pentru modificarea tarifelor la gazele naturale au existat premise argumentate.

„La începutul lui 2018, ANRE a primit o notificare de la ”Moldovagaz” referitor la prețul de procurare a gazului, care era de 178,5 de dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată a avut loc și o modificare a cursului de schimb al leului față de principalele valute de referință. Astfel, prețul mediu de schimb al valutei naționale față de dolarul american a fost de 17 lei și 68 de bani, în situația în care la sabilirea tarifului s-a făcut referință la un curs de schimb mai mare.”

Și președintele ANRE, Veceaslav Untilă, a spus că instituția pe care o administrează este independentă și nesubordonată politic.

Noi suntem independenți și nu putem să facem declarații politice. De aceea, dacă cineva crede că ANRE a fost folosită în niște scopuri, poftim. Dar, noi nu putem să spunem chestiile astea, în primul rând pentru că noi nu am lucrat atunci. Fiecare trebuie să fie responsabil pentru consecințele faptelor sale. Nu putem să comentăm. Furnizorul s-a adresat… Acum închipuiți-vă în ce situație este ANRE, furnizorul s-a adresat să micșoreze prețurile, iar noi refuzăm. Ce-ar fi zis consumatorul final?”

Subiectul ajustării tarifelor la gazele naturale a ajuns în vizorul public după ce săptămâna trecută, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan a declarat că prețurile la gazele naturale ar putea crește considerabil din cauza că ANRE, la indicațiile fostei guvernări, ar fi micșorat nejustificat tarifele la gazele naturale, în pofida majorării prețului de achiziție a acestora de la furnizor.

Și președintele Igor Dodon declara că tariful la gazele naturale livrate populației ar trebui să fie cu circa 35% mai mare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău