Repetiții pentru „Omu’ bun și pomu’ copt”, un concert dedicat Unirii Basarabiei cu România (VIDEO)

  • 24 Martie 2019 12:12
Repetiții pentru „Omu’ bun și pomu’ copt”, un concert dedicat Unirii Basarabiei cu România (VIDEO)

Concertul „Omu’ bun și pomu’ copt”, dedicat Unirii Basarabiei cu România va fi organizat luni, 25 martie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Acesta va fi primul spectacol dintr-o serie de concerte ce va reuni artiști români de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit organizatoarei proiectului, Lucia Culev.

Prima parte a concertului de pe 25 martie va fi dedicată zilei de 27 martie 1918, când a fost senat Actul Unirii Basarabiei cu România. „Va fi muzică patriotică, cântecele renașterii naționale. Va răsuna „Basarabia”, de Mihai Dolgan, pe versurile lui Dumitru Matcovschi. De asemenea, va răsuna cântecul „Basarabia, ridică-ți fruntea”, muzică Petre Teodorovici, pe versuri Grigore Vieru. Va fi un omagiu adus deputaților din Sfatul Țării, care au semnat Actul Unirii, patrioților care au luptat pentru valorile naționale în anii de renaștere, scriitorilor, oamenilor de cultură, compozitorilor”.

Vor evolua artiștii Mariana Bulicanu, Tania Cerga și Andrei Glavan, Viorel Burlacu, Diana Brescan, Lavinia Rusu, precum și tinere dar mari talente – Nica Dudca, Ștefănel Luță, Ștefănel Albu.

Mircea Rusu Band și Valy Boghean Band vor cânta în partea a doua a concertului multă muzică folk, muzică de dor, de dragoste.

De ce cântăm noi împreună? Pentru c-așa cântă din când în când sângele ce apă nu se face. Așa respiră din când în când sufletul românesc, să-și mai stâmpere dorul, ca o rană veche ce repede se deschide. Din când în când, ne oprim locului, dăm timp înapoi și derulăm secvențe de familie. Ba că mama, când avea cinci ani, locuind la Cahul, a ars și, transportată de urgență la Chișinău, a scăpat ca prin minune. Ba că pe 27 ale lui martie 1918, copila Basarabia s-a unit cu sora ei mai mare, România. Și câte toate oftaturile-n barbă s-au strâns și scurte bucurii, toate-și curg drumul sinuos al sângelui. Și, uneori, ne-adunăm în numele lor. Cum ar sta doi frați în ogradă și-ar începe-a cânta, așa, pur și simplu. Sănătate și iubire!”, a declarat reputatul artist din România, Mircea Rusu, într-un mesaj pe pagina sa Facebook.

Concertul va avea loc, luni, 25 martie, la Filarmonica Națională din Chișinău cu începere de la ora 19.00. Biletele pot fi procurate la casele Filarmonicii Naționale și costă 100-200 lei.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, prin votul de la 27 martie 1918 a Sfatului Țării de la Chișinău, proces care s-a încheiat la 1 decembrie 1918 cu Marea Unire de la Alba Iulia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău