Reparație capitală la secția de nașteri a Spitalului raional Anenii Noi, cu sprijinul financiar oferit de județul Vaslui

  • 16 Februarie 2020 13:05
Reparație capitală la secția de nașteri a Spitalului raional Anenii Noi, cu sprijinul financiar oferit de județul Vaslui

Condiții europene la secția de nașteri a Spitalului raional Anenii Noi, după ce unitatea a fost reparată capital. S-a schimbat totul, de la tavan și pardoseală, până la instalații, mobilier, geamuri și uși. Acum, mamele și pruncii lor se pot bucura de saloane individuale, dotate fiecare cu baie.

Totul s-a făcut cu sprijinul financiar oferit de județul Vaslui, din România, care a mai ajutat și în trecut unitatea spitalicească, se spune într-un reportaj  TVR Moldova.
 
Maria a născut, acum trei zile, în secția recent renovată. Ceilalți doi copii i-a adus pe lume în Rusia și spune că diferențele sunt vizibile.
 
Micuțul Ernest este, deocamdată, singurul nou-născut în secția proaspăt renovată. Medicii recunosc că natalitatea este în scădere dar cred că multe femei din zonă se duceau să nască la Chișinău. Acum, că și spitalul raional oferă condiții ca în capitala țării, spera că situația se va schimba.
 
"Lucrez deja de 10 în secția maternitate din spitalul raional Anenii Noi și noi nici nu ne-am așteptat  la așa schimbări globale ale secției noastre la asa o reparație frumoasă la asa condiții de muncă foarte bune. Si pentru pacientele noastre este un plus pentru că unele din trinsele nici acasă nu au asa condiții cum sunt acum la noi in maternitate", MARIA NASTAS, medic. 

"Pacientele după renovare au pus accentul pe asta, avem mai multe nașteri pe timpul acela când nu aveam așa condiții plecau la Chișinău unde erau condiții mai apte de a naște", EUDOCHIA CHIRMAN, moașă.
 
De aceste condiții bune nu vor beneficia doar locuitoarele raionului Anenii Noi. Datorită amplasării spitalului, aici pot veni atât paciente din raioanele apropiate cât și din regiunea transnistreană.
 
 
"La momentul dat 13 mii de persoane din regiunea transnistreană sunt deservite în secția de primiri pre-spitalicești specializată de ambulator din Tighina din Tiraspol, Slobozia, Grigoriopol vin și la internări în secțiile de terapie chirurgie," NICOLAE USATÎI, director, spitalul raional Anenii Noi.
 
Colaborarea transfrontalieră între județul Vaslui și Aenii noi nu se va opri aici. Autoritățile române își propun să susțină și alte proiecte locale.
 
"Singurul obiectiv finalizat în materie de spital din proiectele noastre mici asa cum sunt ele este cel de la Anenii noi și urmează cel de la Strășeni pentru care am construit un acoperiș nou noi ne propunem să mergem pas cu pas în funcțiile de veniturile le cale le avem noi până la finalizarea renovării acestor unități spitalicești," DUMITRU BUZATU, președinte, C.J. Vaslui.
 
"Ne bucurăm foarte mult că am reușit să implementăm aceste două proiecte ambele pe direcție medicală pentru a asigura condiții mai bune în primul rând pentru pacienții din raion dar și epntru a asigura o vizibilitate a consiliului Județan Vaslui și a României ăn Republica Moldova pentru că la intrare în spital pe ambulanță pe toate obiectele si lucrările pe care le facem cu partenerii din România menționăm donat de Județul Vaslui", OCTAVIAN ZELINSKI, vicepreședinte, C.R. Anenii Noi.
 
Refacerea intrării în spitalul raional Anenii Noi dar și cumpărarea unei ambulanțe, în 2018, au fost posibile tot cu un ajutor nerambursabil de 20.000 de euro, oferit de Consiliul județean Vaslui. Pentru lucrările de la maternitate, partenerul român a oferit 100 de mii de euro. Sprijinul financiar a fost posibil după semnarea acordului de înfrățire dintre raionul Anenii Noi și județul Vaslui. Anenii Noi a mai încheiat un parteneriat și cu orașul Arad din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău