Reparația drumurilor locale va începe în luna iulie. Câți bani vor fi alocați

  • 16 Iunie 2020 12:00
Reparația drumurilor locale va începe în luna iulie. Câți bani vor fi alocați

În cadrul programului Drumuri 2020 ar urma să fie reparate peste 900 de kilometri de drumuri locale și naționale. Licitațiile urmează să se încheie în luna iunie, iar în prima în săptămână a lunii iulie, Ministerul Economiei și Infrastructurii planifică începerea lucrărilor pe șantier, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă, Anatol Usatîi, secretar de stat la MEI, a declarat că acest program este implementat pentru al treilea an consecutiv, după ce în ultimii 30 de ani, practic, drumurile nu au fost întreținute. Începând cu anul 2017, au fost efectuate modificări în legislație, potrivit cărora 50% din taxa pentru utilizarea drumurilor ajung la primării. Astfel, anual în jur de 400 de milioane de lei sunt transferați administrațiilor publice locale. Suplimentar, Guvernul mai alocă finanțare pentru lucrările din intravilanul localităților. Anul acesta, bugetul total prevăzut este de 1,2 miliarde de lei.

Volumul alocațiilor se calculează în funcție de numărul populației în localitate. Drumurile care urmează a fi reabilitate sunt determinate de autoritățile locale, fiind eligibile cele care asigură conexiunea cu școlile, grădinițele, instituțiile medicale etc.

Autoritățile publice locale sunt cele care decid tipul de îmbrăcăminte rutieră. Din cele peste 900 de kilometri, 300 de kilometri sunt din asfalt, iar peste 600 vor fi bătătorite, în varianta albă. Anatol Usatîi spune că pentru administrațiile locale nu este ușor să decidă pentru ce tip de drum optează în condițiile în care resursele sunt limitate. Și atunci primăriile au de ales: să facă jumătate de kilometru de asfalt sau trei kilometri de drum în variantă albă.

În total, reparații se vor face în 1200 de localități. Programul este la etapa desfășurării achizițiilor. Prima deschidere a ofertelor este planificată pentru 22 iunie, iar ultima pentru 30 iunie.

Conform datelor MEI, rețeaua totală de drumuri publice din țară depășește zece mii de kilometri: șase mii de kilometri drumuri republicane și regionale sunt administrate de Minister, prin intermediul Administrației de Stat a Drumurilor, iar patru mii de kilometri sunt drumuri locale, întreținute de consiliile raionale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău