Republica Moldova va avea primul ecosistem al tehnologiilor avansate în regiunea de nord

  • 02 Decembrie 2022 13:46
Republica Moldova va avea primul ecosistem al tehnologiilor avansate în regiunea de nord

Rep. Moldova va avea primul ecosistem al tehnologiilor avansate în regiunea de nord, grație unui centru inovativ inaugurat astăzi în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek” dispune de tehnologie și  laboratoare moderne, săli de conferință, spații comune de lucru și cercetare pe o suprafață de 6 mii metri pătrați pentru circa 4500 de studenți, care vor să exceleze în meseriile viitorului. Potrivit oficialilor prezenți la evenimentul de lansare, centrul este o punte profesională între sistemul de învățământ dual și investitorii în domeniul IT.

Noile tehnologii vor fi aplicate în varii domenii de dezvoltare din Rep. Moldova, precum agricultura, a declarat prim-ministra Natalia Gavrița la lansarea primei drone de cercetare de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”, din campusul universitar „Alecu Russo” de la Bălți:

„Pentru dezvoltarea centrului pe care îl inaugurăm, Guvernul a alocat 25 milioane de lei. Vom continua să promovăm asemenea centre pentru că avem nevoie de cât mai multe spații de acest tip care, prin eforturi comune, ale partenerilor de dezvoltare și ale mediului de afaceri, să avansăm pe calea obiectivului nostru de a construi în Rep. Moldova o economie bazată pe cunoaștere și transformare digitală”, a declarat Natalia Gavrița.

Contribuția Statelor Unite în dezvoltarea regională a Rep. Moldova constă în parteneriate de stimulare a pieței muncii, a programelor universitare în domeniul IT, care vor promova și dezvolta afaceri, vor susține transformarea digitală a orașului Bălți, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău Kent Longston în cadrul ceremoniei de inaugurare a centrului. Totodată, diplomatul a spus că acesta va fi un hub industrial cu mai multe locuri de muncă:

„SUA prin USAID, împreună cu guvernul Suediei și Marii Britanii, au asigurat sprijin complimentar pentru echipament și suport instituțional și programatic la faze inițiale. Această asistența va continua și în următoarele etape de dezvoltare. Este evident că Nortek va avea un rol revoluționar în regiunea de nord.”, a spus Kent Longston.

Directoarea proiectului „Tehnologiile Viitorului” din cadrul Universității de Stat din Moldova, Doina Nistor, a spus că piața de dezvoltare în domeniul IT, care este în ascensiune, aduce o cifră de afaceri de peste 350 milioane de dolari pe an, precum și  locuri de muncă:

„Industria IT, anul acesta, în Moldova a depășit exportul de cifre de  350 milioane lei. În total este o ramură care aduce beneficiu peste 500 milioane SUA. Rata de creștere a fost de 37%.  Să știți că industria IT nu creează doar locuri de muncă bine plătite în Chișinău, vrem să fie aceste locuri de muncă și la Bălți, de aceea unul din partenerii noștri de proiect este Asociația Națională a Companiilor IT și Comunicații din Moldova.”, a spus Kent Longston.

Potrivit partenerilor proiectului, obiectivul acestui ecosistem regional tehnologic este să pună în valoare potențialul resurselor umane, echilibrarea pieței muncii, dezvoltarea și investirea în zona de nord a Moldovei prin crearea infrastructurii regionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău