Rep. Moldova și România vor implementa noi mecanisme pentru combaterea criminalității la frontieră

  • 13 Iulie 14:40
Rep. Moldova și România vor implementa noi mecanisme pentru combaterea criminalității la frontieră

Perspectivele de colaborare între autoritățile de frontieră din Republica moldova și România au fost discutate la întrevederea șefului Inspectoratului general al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI, Ruslan Galușca, cu omologul român, împuternicit inspector general Cornel-Laurian Stoica, scrie MOLDPRES.

În cadrul evaluării situației operaționale, părțile au discutat despre necesitatea implementării unor noi mecanisme de cooperare pentru combaterea criminalității transfrontaliere. S-a propus intensificarea investigațiilor comune și îmbunătățirea schimbului de informații la toate nivelele de cooperare, inclusiv prin stabilirea unor contacte directe și elaborarea unui plan comun care să includă măsuri pentru contracararea tuturor ilegalităților, cu precădere migrația ilegală și contrabanda.

Un alt subiect al discuțiilor bilaterale a fost facilitarea traficului la frontiera comună. A fost menționat că numărul călătorilor a crescut semnificativ începând cu perioada estivală, influențat de vacanțele planificate ale acestora. Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei rămân „Leușeni – Albița”, „Sculeni – Sculeni” și „Giurgiulești – Galați”.

Șeful autorității de frontieră din România, Cornel-Laurian Stoica, a vorbit despre introducerea de noi reguli de trecere a frontierei de către România în contextul aderării la Spațiul Schengen (maritim/aerian) și lucrările în desfășurare pentru reabilitarea părții bulgare a Podului Giurgiu-Ruse, care ar putea îngreuna traficul prin PTF Giurgiu.

Părțile au convenit asupra intensificării eforturilor pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun, menite să consolideze capacitățile instituționale de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău