Rep. Moldova înregistrează astăzi, 14 noiembrie, un deficit de energie electrică de doar 4%

  • 14 Noiembrie 2022 18:00
Rep. Moldova înregistrează astăzi, 14 noiembrie, un deficit de energie electrică de doar 4%

Rep. Moldova înregistrează astăzi un deficit de energie electrică de doar 4%, cel mai mic deficit din ultimele două săptămâni de când nu mai primim curent de la centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. În același timp se constată o creștere a producției interne de energie care a ajuns la astăzi circa 22% din necesar, transmite Radio Chișinău.

Acest lucru se datorează pornirii agentului termic în instituțiile sociale și,  respectiv, a activității centralelor termoelectrice. Restul energiei a fost și astăzi asigurat în baza contractelor comerciale și de pe bursa din România.

Odată cu pornirea activității centralelor termoelectrice, producția de energie electrică internă a crescut până la 22 la sută din necesar, Rep. Moldova având o capacitate de producție internă de până la o treime. Victor Bânzari, directorul Energocom, principalul furnizor de energie electrică în Rep. Moldova:

„Asigurarea cu energie se face în prezent prin intermediul acelorași surse. Producția internă a fost majorată datorită faptului că Centralele Electrotermice au pornit căldura în instituțiile sociale, grădinițe, școli, spitale și capacitatea lor a crescut. Această sarcină va crește o dată cu răcirea sezonului când se vor încălzi și locuințele”.

Energia procurată din România reprezintă o alternativă  la curentul electric pe care altădată îl procuram din Ucraina și din regiunea separatistă transnistreană. Chiar dacă s-au găsit soluții, sistemul energetic al Rep. Moldova continuă să fie unul vulnerabil, susține jurnalistul economic, Ion Preașcă.

Noi, din păcate, avem linii de interconexiune cu Ucraina și România foarte puține. Pentru aceasta este nevoie de urgentat anumite lucrări, care trebuiau făcute încă acum 20 de ani. Aceste lucrări s-au amânat, fie că nu sunt bani, fie pentru că ne-am gândit că nu va fi nevoie” a menționat Ion Preașcă.

Construcția liniei electrice aeriene de 400 kV de transport al energiei electrice dinspre România, pe direcția Vulcănești – Chișinău, proiect care ar urma să fie finalizat, potrivit autorităților, în următorii 2-3 ani, va oferi mai multă independență energetică Rep. Moldova, susține Ion Preașcă.

„Desigur, linia se construiește cu gândul de a fi o alternativă reală de a nu mai fi atât de dependenți de centrala de la Cuciurgan și să avem o linie directă cu România. În prezent suntem în același sistem energetic cu Ucraina. Nu era problema gravă dacă nu era războiul. Nu era atât de grav dacă nu era distrus sistemul energetic ucrainean de către armata rusă. Pentru că datorită interconexiunii cu sistemul energetic ucrainean, ei ne asigurau stabilitatea și orice risc putea fi soluționat împreună cu ei. Acum, din cazua războiului situația s-a acutizat”, susține Ion Preașcă.

Rep. Moldova trece în prezent prin cea mai gravă criză energetică de la declararea independenței, susțin autoritățile de la Chișinău. Acest lucru se întâmplă după ce nu mai primim energie din Ucraina, a cărei infrastructură energetică a fost grav distrusă de armata rusă. De la 1 noiembrie nici centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului nu mai livrează curent pentru malul drept al Nistrului, după ce concernul rus Gazprom a redus la jumătate livrările de gaz către Rep. Moldova.

Tiraspolul acuză Chișinăul și nu Federația Rusă de reducerea volumelor de gaze livrate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău