Rep. Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice- LIFE

  • 26 Noiembrie 2022 12:39
Rep. Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice- LIFE

Rep. Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice- LIFE. . Acordul de asociere a fost semnat astăzi de către premierul Natalia Gavrilia și Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, aflat în vizită în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Vizta reprezintă o premieră pentru Rep. Moldova a menționat șefa cabinetului de miniștri de la Chișinău.

”Progamul ne va ajuta să implementăm proiecte cu tehnici inovatoare în domeniul mediului înconjurător care să ducă la dezvoltarea unei economii circulare, reziliente și neutre din punct de vedere climatic cee ace va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător” a menționat Natalia Gavrilița.

La program pot participa instituțiii publice si private cat și organizații non guvernamentale. Natalia Gavrilița a vorbit despre modul în care războiul din Ucraina îl are războiul din Ucraina inclusive asupra mediului înconjurător precum înrăutățirea calității apei, trecerea la păcură, cărbune din cauza resurselor energetice limitate, tăierile de pădure accelerate- consecințe care pe termen lung va trebui un efor comun pentru a le eradica. Moldova s-a angajat să reducă cu 70% a emisiilor de gaze până în 2030.

La rândul său, Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, care a felicitat Rep. Moldova pentru aderarea la programul European, a declarat că acesta reprezintă un instrument pentru cetățeni, organizațiile și instituțiile naționale pentru a primi sprijin financiar în devoltarea unor proiecte care să protejeze mediul, și tranziția către resurse regenerabile.

”Cu criza energetică, creșetrea inflației, agresiunea Federației Rusiei asupra Ucrainei și amenințările constante asupra regiunii noastre Programul UE pentru mediu și politici climatice este acolo pentru a menține politicile prietenoase mediului, pentru a reduce poluarea și ajutând la pregătirea economiilor pentru viitor.” Bugetul total al programului European pentru perioada 2021-2027 este de 5,8 miliarde de euro, fonduri care vor putea fi accesate inclusiv de potențiali beneficiari din Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău