Renault îi oferă șefului Seat, Luca de Meo, funcția de director general (La Vanguardia)

  • 15 Decembrie 2019 13:55
Renault îi oferă șefului Seat, Luca de Meo, funcția de director general (La Vanguardia)

Producătorul auto francez Renault i-a oferit președintelui brandului Seat, Luca de Meo, funcția de director general, a anunțat sâmbătă publicația spaniolă La Vanguardia, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Brandul spaniol Seat face parte din grupul german Volkswagen AG.

La Vanguardia susține că inițial Luca De Meo va deveni director general al Renault pentru o perioadă de doi ani, înainte de a prelua responsabilitatea alianței producătorului auto francez cu firmele nipone Nissan și Mitsubishi.

Anterior Reuters informase că Luca De Meo este inclus în lista posibililor candidați la conducerea Renault, alături de directorul general interimar Clotilde Delbos și Patrick Koller, director general al al furnizorului de piese auto Faurecia.

Reprezentanții Renault și Seat nu au dorit să comenteze informațiile publicate de La Vanguardia.

Guvernul francez este cel mai mare acționar al Renault, cu o participație de 15%.

Italianul Luca De Meo, în vârstă de 52 de ani, a fost timp de patru ani președintele Comitetului executiv al Seat, supervizând redresarea vânzărilor producătorului auto cu sediul în Barcelona și sporind importanța brandului în cadrul grupului Volkswagen. De Meo vorbește franceza și și-a început cariera la Renault, înainte de a lucra pentru Toyota și Fiat.

În octombrie, Consiliul de Administrație al Renault a votat în favoarea demiterii directorului general Thierry Bollore și a desemnat-o pe Clotilde Delbos, care ocupa funcția de director financiar, în postul de director general interimar.

Potrivit surselor citate de Reuters, Clotilde Delbos și-ar fi exprimat dorința de a fi luată în considerare pentru o numire permanentă. Dar alte surse spun că Clotilde Delbos nu are șanse să fie numită permanent deoarece este o prezență relativ nouă în industria auto și are pregătire doar în domeniul financiar.

Conform altor surse, pe lista scurtă se numără și Didier Leroy, director la Toyota, care era văzut ca un posibil înlocuitor al lui Ghosn după arestarea acestuia.

Analiștii se așteaptă ca producătorul auto francez să aleagă un nou director general până la finalul anului pentru a se concentra deplin pe operațiunile sale, în condițiile în care vânzările auto sunt în scădere pe plan global. Mai mult, recent, agenția de evaluare financiară Fitch a înrăutățit perspectiva ratingului de credit pe termen lung atribuit Renault de la stabilă la negativă.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău