Renato Usatîi: O încercare de a-i speria pe judecătorii CC înaintea examinării sesizării privind starea de urgență

  • 24 Aprilie 2021 09:30
Renato Usatîi: O încercare de a-i speria pe judecătorii CC înaintea examinării sesizării privind starea de urgență

Avizul Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului a fost unul politizat, însă nu în favoarea unui politician, ci în favoarea societății. Este opinia președintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi. Potrivit lui Usatîi, deciziile coaliției PSRM-Șor de ieri ce vizează Curtea Constituțională au menirea de a-i speria pe judecătorii Curții în perspectiva examinării sesizării privind legalitatea stării de urgență, notează IPN.

Președintele Partidului Nostru spune că deciziile de ieri ale Parlamentului privind anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curte și cea privind numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții sunt lipsite de orice logică și nule din punct de vedere juridic.

Mai mult, potrivit lui Usatîi și avizul Curții potrivit căruia există temei de dizolvare a Parlamentului ar avea tentă politică.

„Consider decizia Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului politizată, dar această decizie nu a fost luată nici în favoarea Maiei Sandu, nici în defavoarea lui Dodon, ci s-a axat pe dorința de a-i ajuta pe cetățenii care-și doresc anticipate și au obosit deja de acest haos”, a spus Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru spune că toată agitația în jurul Curții Constituționale ar fi fost creată artificial pentru a-i determina pe judecătorii Înaltei Instanțe să ia o decizie favorabilă PSRM la examinarea sesizării privind constituționalitatea stării de urgență.

„A fost doar o încercare de a-i speria pe judecătorii Curții, în condițiile în care  săptămâna viitoare va fi examinată sesizarea privind constituționalitatea instituirii stării de urgență. Dacă judecătorii Curții vor decide că starea de urgență a fost instituită ilegal, pe 29 aprilie Maia Sandu poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului și asta înseamnă că în luna iulie ar trebui să fie organizate alegeri anticipate”, a spus Renato Usatîi.

La Curtea Constituțională au fost depuse două sesizări ce vizează controlul constituționalității hotărârii privind instituirea stării de urgență. Sesizările urmează a fi examinate de judecătorii Curții miercuri, 28 aprilie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău