Remaniere la vârful Gărzii Naționale a Ucrainei. Zelenski a demis mai mulți generali

  • 25 Noiembrie 2023 17:30
Remaniere la vârful Gărzii Naționale a Ucrainei. Zelenski a demis mai mulți generali

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofițeri de rang înalt din Garda Națională a Ucrainei, informează sâmbătă dpa.

Ofițerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul șefului Gărzii Naționale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk, potrivit decretului prezidențial, scrie Hotnews.

Ceilalți trei adjuncți demiși sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok și doi generali-maiori, Oleh Sahon și Mikola Mikolenko.

Cu excepția lui Sahon, toți generalii erau în funcție înainte de război.

Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naționale ucrainene.

Cu câteva luni în urmă, Zelenski l-a înlocuit pe șeful structurii respective, numindu-l în fruntea sa pe Oleksandr Pivnenko, un ofițer cu experiență de luptă.

Membrii Gărzii Naționale au luptat în prima linie

Garda Națională este o organizație paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne și este responsabilă de securitatea frontierelor și de protecția securității interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naționale au luptat în prima linie.

Zelenski a declarat vineri că vrea să elibereze soldații din armată la sfârșitul serviciului militar obligatoriu, în pofida continuării războiului rus împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean a afirmat că problemele grave de mobilizare, demobilizare și rotație au fost abordate în cadrul unei reuniuni a Înaltului comandament militar al țării.

Secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că președintele a cerut conducerii militare să demobilizeze acești soldați.

Un plan concret urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău