Relațiile de succes dintre Georgia și R. Moldova se datorează respectului reciproc, ambasador

  • 29 Noiembrie 2019 16:25
Relațiile de succes dintre Georgia și R. Moldova se datorează respectului reciproc, ambasador

Relațiile de succes dintre Georgia și Moldova se datorează în mare măsură prieteniei tradiționale și respectului reciproc între oamenii celor două țări. Relațiile dintre poporul georgian și moldovean nu se limitează la istoria recentă. Începând cu secolul al XIX-lea, au existat numeroși reprezentanți proeminenți ai Georgiei în Moldova, care au adus o contribuție semnificativă la activitățile culturale, economice și sociale ale Moldovei.

Declarațiile în acest sens au fost făcute de către ambasadorul georgian la Chișinău, Merab Antadze, la încheierea mandatului, transmite IPN.

În cadrul unei recepții organizate cu acest prilej, dar și cu ocazia preluării de către Georgia a președinției CoE în noiembrie 2019, Merab Antadze a declarat că astăzi Georgia și Moldova fac pași importanți în direcția integrării europene într-o atmosferă de susținere și înțelegere reciprocă, sprijin reciproc și a eforturi comune. Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și regimul de călătorie fără vize în UE, indică clar progresele înregistrate de ambele țări în ultimii ani.

„La 26 mai 1918, Adunarea Constituantă a Georgiei a adoptat Declarația de Independență și, ca urmare a alegerilor democratice generale, a fost formată prima Republică Democratică a Georgiei. Aș dori să subliniez faptul că alegerea statului și a societății moderne independente georgiene – de a face parte integrantă din lumea civilizată democratică – a fost fondată în urmă cu o sută de ani, când a fost creată prima republică democratică”, a subliniat ambasadorul.

Merab Antadze a mai spus că au fost implementate reforme impresionante și profunde în lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, în domeniile libertății economice, desfășurarea de afaceri și furnizarea de servicii publice conform rating-urilor organizațiilor internaționale autoritare.

„Din fericire, spre deosebire de 1918, astăzi, sub forma țărilor civilizate, avem parteneri și prieteni fideli, cu sprijinul cărora Georgia încearcă să aplice cu succes alegerea istorică a poporului nostru, făcută în urmă cu o sută de ani. Vorbind de parteneri și prieteni fideli, vreau să subliniez în special relațiile noastre exemplare cu Republica Moldova. O țară ca și Georgia, care se luptă să facă față celor mai dificile probleme de moștenire sovietică și, în același timp, să continue reforme cuprinzătoare”, a notat Merab Antadze.

Oficialul a menționată că, începând cu a doua jumătate a secolului trecut, specialiști de înaltă calificare din diverse domenii au venit din Georgia în Moldova. Moldova a devenit o adevărată a doua casă pentru ei și ei continuă succesul conaționalilor lor. „Cred că astfel de oameni demni au creat respectul și dragostea sinceră între georgieni și moldoveni și aceasta a devenit o bază solidă pentru cooperarea benefică reciprocă între Georgia și Republica Moldova – la cel mai înalt nivel de stat”, a menționat Merab Antadze.

„Și la sfârșit, aș dori să vă anunț că perioada mea destul de prelungită în Moldova expiră în prima decadă a lui decembrie. Așadar, profit de această ocazie și aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru cooperarea fructuoasă și relațiile de prietenie”, a mai spus diplomatul georgian.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău