Relația dintre instituțiile de presă și instituțiile din media

  • 17 Noiembrie 2015 17:45
Relația dintre instituțiile de presă și instituțiile din media

Reticența persoanelor responsabile de relații cu publicul, dar și cadrul legislativ imperfect, sunt principalele impedimente care stau în calea jurnaliștilor pentru a avea acces la informațiile de interes public.

Sunt concluziile participanților la o conferință de lansare a unui Ghid practic, menit să faciliteze relația dintre instituțiile de presă și instituțiile din media. 

Chiar dacă situația s-a ameliorat în ultimul timp, jurnaliștii continuă să întâmpine dificultăți atunci când încearcă să obțină o informație de interes public. Majoritatea instituțiilor întârzie cu răspunsurile la cererile ziariștilor, mai ales când e vorba de transparența achizițiilor publice, de cazurile de corupție sau de măsurile privind lichidarea neajunsurilor depistate de organele de control. Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Electronice din Republica Moldova, Ion Bunduchi, în Republica Moldova continuă să persiste un nivel scăzut al culturii informaționale, iar situația va rămâne neschimbată atât timp cât funcționarii nu vor scăpa de percepția că ar fi unicii proprietari ai informației de interes public.

În replică, șeful adjunct al Biroul comunicare și relații cu presa a Cancelarie de Stat, Tatiana Cazacu, a menționat că principalul impediment în calea unei mai bune comunicări dintre jurnaliști și instituțiile statului ar fi cadrul legal imperfect.

În opinia jurnalistei Sorina Ștefârță, una dintre autoarele studiului, în prezent presa și autoritățile continuă să se afle pe două baricade diferite, iar ghidul „Accesul la informație, fără „baricade”, va oferi atât jurnaliștilor cât și responsabililor de comunicare din cadrul instituțiilor statului un set de reguli pentru o mai bună comunicare și reflectare a evenimentelor de interes public.

Ghidul „Accesul la informație, fără „baricade” a fost elaborat de experții Centrului pentru Jurnalism Independent, cu suportul financiar al organizației ”Civil Rights Defenders” din Suedia, fiind elaborat în cadrul proiectului „Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău