Relația dintre Alianța Nord-Atlantică și R. Moldova, provocările de securitate din regiune, războiul din Ucraina, subiecte abordate în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate de Oficiul de legătură NATO la Chișinău

  • 24 Octombrie 2023 16:04
Relația dintre Alianța Nord-Atlantică și R. Moldova, provocările de securitate din regiune, războiul din Ucraina, subiecte abordate în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate de Oficiul de legătură NATO la Chișinău

Relația dintre Alianța Nord-Atlantică și Rep. Moldova, provocările de securitate din regiune, războiul din Ucraina, atacurile cibernetice și propaganda au fost principalele subiecte abordate în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate astăzi, 24 octombrie, de Oficiul de legătură NATO la Chișinău. NATO își continuă instruirea și exercițiile cu partenerii din Rep. Moldova, pentru a-i consolida pregătirea împotriva atacurilor cibernetice și în domeniul energetic, a declarat un oficial al Alianței, în cadrul conferinței, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija a declarat în cadrul evenimentului că Federația Rusă este amenințarea numărul unu la adresa securității naționale și în acest context Rep. Moldova este nevoită să se apere în fața atacurilor la care este supusă. 

Suntem nevoiți să ne apărăm de atacuri cibernetice, proteste plătite, alerte cu bombe, șantaj energetic, propagandă, dezinformare, dar și interferență în alegeri. Pe frontul de comunicare înțelegem că mai mulți din  cetățenii Rep. Moldova văd beneficiile de securitate pe care le garantează NATO, dar mai puțini sunt cei care ar dori o eventuală aderare a Rep. Moldova la alianță. Unul dintre factorii de bază ai acestei percepții este propaganda activă și tacită a ideii că, neutralitatea înseamnă securitate. Această paradigmă s-a adeverit a fi falsă și trebuie schimbată. Una dintre cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului este modernizarea Armatei Naționale - ne dorim să creștem alocațiile pentru Ministerul Apărării, să ne apropiem de standardele NATO”, a declarat Artur Mija.  

Secretarul general adjunct al NATO pentru provocări de emergență de securitate, David Van Weel, a făcut referire, în discursul, său la relația bilaterală dintre Rep. Moldova și Alianța Nord-Atlantică, provocările de securitate din regiune, războiul din Ucraina și rolul Chișinăului în a asigura securitatea regională.       

Rep. Moldova are consecințe majore pentru economie din cauza unei presiuni fără precedent din partea Rusiei. În mediul de securitate actual - amenințările emergente și activitățile hibride, care amenință instituțiile publice  au obiectivul de a modela opinia publică și de a submina încrederea în instituțiile NATO. Rep. Moldova depune eforturi de a face față utilizării în scopuri militare a sectorului energetic de către Federația Rusă, Rep. Moldova a identificat noi furnizori de gaze naturale, are parteneriate cu România și Ucraina pentru a stoca gaze naturale în depozite subterane, pentru asigurarea securității energetice pe perioada rece a anului. Sunt mândru să spun că NATO își continue instruirea și exercițiile cu partenerii din Rep. Moldova pentru a consolida gradul de pregătire a țării, în potriva atacurilor cibernetice și în domeniul energeticii. Lucrăm împreună și avem un parcurs comun”, a spus David Van Weel.         

Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO, Ion Tăbârță, a declarat în cadrul evenimentului că Rep. Moldova are parte de provocări care ne determină să schimbăm abordarea securității, atât la nivel internațional, cât și național.

„Ce este îmbucurător în acest context este că noi în Rep. Moldova am început să abordăm problemele securității naționale reieșind de la amenințări, riscuri și provocări. Noi nu am mers de la anumite piste false, care țin de retorica politică. Totodată, în spațiul public din Rep. Moldova au început să se spună pe nume de unde vin adevăratele provocări și riscuri pentru securitatea națională a Rep. Moldova” a spus Ion Tăbârță.

Conferința internațională a fost organizată pentru a marca Zilele NATO în Rep. Moldova care reprezintă o serie de activități de diplomație publică menite să promoveze subiectul transformării și modernizării sectorului de securitate și apărare, beneficiile cooperării cu NATO, importanța colaborării internaționale și regionale în contracararea riscurilor la adresa securității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:96 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău