Relansarea UE:Italia apreciază că propunerea franco-germană merge ''în direcția cea bună''
-
22 Iunie 2020 18:00
Propunerea franco-germană a planului de relansare european după criza provocată de noul coronavirus merge "în direcția cea bună", a apreciat luni ministrul de externe italian Luigi Di Maio, citat de AFP, preluat de Agerpres
Această propunere "a contribuit la orientarea dezbaterii europene în direcția cea bună, deschizând calea spre o propunere a Comisiei Europene, valabilă și ambițioasă", și-a exprimat satisfacția Di Maio în finalul unei întâlniri la Roma cu omologul său german Heiko Maas.
"Italia susține activ pachetul de măsuri stabilit de Comisie pentru că el vizează nu numai, chiar dacă doar parțial, să repare pagubele provocate de criza de COVID-19, ci și să facă piața unică mai rezilientă", a adăugat ministrul în cadrul unei conferințe de presă comune cu Heiko Maas.
Șeful statului francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au propus la 18 mai un plan de relansare european la nivelul a 500 de miliarde de euro finanțat printr-un împrumut comunitar.
Propunerea lor a fost urmată după câteva zile de anunțarea de către Bruxelles a unui plan de 750 miliarde de euro. Din această sumă, 172 miliarde de euro sunt destinate Italiei, care va fi cel mai important beneficiar al acestor fonduri.
Germania, în cursul președinției sale a Consiliului UE care va începe la 1 iulie pentru șase luni, este "hotărâtă să nu lase să cadă nicio țară europeană", a asigurat Heiko Maas.
"Forța acestei crize este că ea poate chiar șterge vechile linii de demarcație în Europa", a adăugat el.
Luigi Di Maio a insistat de altfel pe lângă omologul său german asupra necesității de a face să progreseze negocierile asupra unui "nou pact cu privire la migrație și azil", care va fi amânat probabil până "după vară", potrivit Comisiei.
"Suntem încrezători în faptul că Germania pe durata președinției sale semestriale va ști să imprime un impuls decisiv pentru încheierea negocierii", a subliniat Di Maio.
Cei doi miniștri au vizitat în prealabil cartierul general de la Roma al operațiunii militare europene Irini, care a succedat operațiunii Sophia și urmărește să facă să fie respectat embargoul asupra armelor impus Libiei.
Este "un semnal puternic, în pofida circumstanțelor dificile ale primelor săptămâni ale pandemiei", în timp ce această misiune "este esențială pentru sprijinirea stabilității politice în Libia și pentru respectarea embargoului care este prea des încălcat", a adăugat el.