Relansarea războiului comercial SUA-China trage în jos cotațiile de pe toate bursele internaționale

  • 20 Iunie 2018 10:32
Relansarea războiului comercial SUA-China trage în jos cotațiile de pe toate bursele internaționale

Bursele de pe toată planeta au deschis în scădere ședințele de tranzacționare de miercuri, lovite de un nou șoc: decizia președintelui american Donald Trump de a amenința China cu tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari, scrie Mediafax.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut inițial cu 1,2%, la cel mai jos nivel din aproape două luni, declin accentuat de reculul cotațiilor companiilor minere și ale producătorilor de automobile, acestea fiind printre sectoarele cele mai expuse riscului unui război comercial. Tot în Europa, indicele bursei germane, DAX, a deschis cu un minus de peste 1%.

În SUA, indicele Dow Jones consemnează o scădere de peste 1%, iar S&P 500 – de aproximativ 1%. În Asia, indicele nipon Nikkey scade cu 1,7%, ca și Asia Dow, în timp ce indicele Hang Seng (mediana bursei de la Hong Kong) a debutat cu o scădere de peste 3%, pentru ca ulterior să-și amelioreze declinul spre -2,5%.

De altfel, cele mai afectate sunt acțiunile companiilor din China, care au suferit pierderi importante pe piețele de capital asiatice, urmate de acțiunile companiilor europene, care au pierdut în toate bursele mari, în urma anunțrilor lui Donald Trump.

Liderul american a declarat că aceste noi taxe vor fi aplicate „după ce procesul legal va fi finalizat, în cazul în care China refuză în continuare să își schimbe practicile și dacă decide să continue cu noile taxe pe care le-a anunțat recent”. Decizia a fost luată în contextul în care cele două economii puternice ale lumii se află în pragul unui război comercial.

China a răspuns amenințării făcute de Donald Trump, clasificând aceste amenințări ca fiind „un act de presiune extremă și șantaj, care deviază de la consensul la care cele două țări au ajuns de nenumărate ori”, relatează Reuters. Ministrul de Finanțe al Chinei a declarat că „țara va lua atât măsuri calitative, cât și cantitative, și va combate ferm taxele adiționale impuse de guvernul american”.

De asemenea, Ministrul de Finanțe chinez a adăugat că „Statele Unite au inițiat un război comercial și au încălcat legile pieței, lucru care nu îi afectează doar pe oamenii din China și SUA, ci din toată lumea”.

În schimb, Donald Trump insistă că țara asiatică a beneficiat pe nedrept, ani la rând, de dezechilibrul comercial cu Statele Unite. Conform Reuters, această mișcare a lui Trump a fost promptă și precisă, în contextul în care Statele Unite poartă lupte economice pe mai multe fronturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău