Reinfectarea cu SARS-CoV-2: Care este legătura dintre severitatea bolii și imunitatea dată de Covid-19 (Analiză)

  • 15 Octombrie 2020 19:51
Reinfectarea cu SARS-CoV-2: Care este legătura dintre severitatea bolii și imunitatea dată de Covid-19 (Analiză)

O analiză recentă a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor arată că imunitatea dată de Covid-19 are legătură cu severitatea bolii și că reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2. Cercetarea experților ECDC are la bază mai multe studii de caz de reinfectare cu SARS-CoV-2 raportate în diferite țări, transmite Mediafax citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, datele se bazează pe rapoarte recente publicate sau apărute ca publicații preliminare din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador și India. Mai există și alte rapoarte în media despre azuri din Olanda și Spania, dar și despre multe alte cazuri la nivel global. 

Secvențierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecție cu SARS-CoV-2, după o primă infecție confirmată, și nu despre o prelungire a bolii.

Mai mult, în aceste cazuri analizate în raportul ECDC apare și informația conform căreia a doua infectare are loc în toate cazurile analizate cu o tulpină diferită a virusului, semn că SARS-CoV-2 a suferit deja mutații.

Analiza ECDC mai scoate la iveală un lucru interesant: amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii și există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecții asimptomatice sau simptome ușoare.

Datele experților ECDC conduc la concluzia că majoritatea pacienților par să dezvolte un răspuns imun în urma primei infecții cu SARS-CoV-2, dar că această imunitate poate scădea în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecție mai puțin severă, așa cum este în cazul celor 6 pacienți incluși în analiza ECDC.

Cazurile studiate, pe scurt:

Hong Kong

La jumătatea lunii august un bărbat de 33 de ani se infectează cu SARS-CoV-2. Se întâmpla la 142 de zile de la primul rezultat pozitiv la un test PCR. Dacă simptomele au fost mai severe prima dată, a doua oară omul a fost asimptomatic.

Nevada, SUA

Un tânăr de 25 de ani iese pozitiv la test pe 18 aprilie. Are durere în gât, tuse, dureri puternice de cap și greață. Pacientul a fost testat negativ de două ori în săptămânile scurse de la dispariția simptomelor, dar pe 31 mai s-a simțit din nou rău. De data aceasta însă forma de boală a fost mult mai severă, pacientul având nevoie de oxigenoterapie. În acest caz a fost vorba despre două infectări independente, cu tulpini diferite de SARS-CoV-2.

Belgia

O femeie de 52 de ani a fost diagnosticată pe 9 martie cu infecția, după ce a avut simptome specifice. La trei luni de la simptomele inițiale, pacienta a mers din nou la medic, unde rezultatul a ieșit pozitiv. Analizele de laborator au arătat clar o infecție cu tulpini diferite, iar severitatea bolii aproximativ la fel în cele două momente ale infectării. 

Ecuador

Un bărbat de 46 de ani a venit la medic pe 12 mai 2020, după trei zile în care a avut dureri de cap și somnolență. A fost diagnosticat cu SARS-CoV-2, iar pe 3 iunie testul a ieșit negativ. Pe 20 iulie însă, după ce pacientul a intrat în contact cu o rudă infectată, testul său a ieșit din nou pozitiv, iar forma de boală a fost mult mai severă ca prima. Din nou, tulpini diferite ale virusului.

India

Două cazuri de reinfecție au fost raportate și în India, ambele la oameni din cadrul personaluli medical care îngrijește pacienți cu Covid. În ambele cazuri a fost vorba despre variante diferite ale virusului SARS-CoV-2.

Sintetizând, patru dintre pacienți au raportat simptome în timpul primului episod al infectării, iar în India au fost detectate două cazuri asimptomatice în timpul controlului de rutină al angajaților din domeniul sănătății. Imaginea clinică a episodului de reinfecție a fost diferită în cele șase cazuri: trei reinfecții au fost probabil asimptomatice, o persoană a prezentat simptome ușoare, una a prezentat simptome moderate și una a necesitat spitalizare cu oxigenoterapie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău