Reguli mai STRICTE privind armele de foc în Uniunea Europeană. Armele sunt interzise uzului de către civili

  • 20 Decembrie 2016 16:29
Reguli mai STRICTE privind armele de foc în Uniunea Europeană. Armele sunt interzise uzului de către civili

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la un control mai strict al armelor de foc, îmbunătățind legislația existentă care datează de 25 de ani și care are drept scop prevenirea achiziționării lor de către organizații teroriste.

Noua directivă europeană a fost confirmată marți de către ambasadorii statelor membre, iar aceasta urmează să fie supusă unui vot în plenul Parlamentului European și ulterior adoptată de Consiliu, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Acordul dintre cele două instituții legislative europene a fost anunțat o zi distanță după ce un nou atentat terorist a avut loc în Europa, un camion intrând în mulțimea care se afla la târgul de Crăciun din Berlin. 12 persoane au murit, iar 48 au fost rănite.

Actuala legislație europeană privind armele de foc este în vigoare din 1991 și în contextul seriei de atacuri teroriste în Europa, nevoia de a adapta legislația a devenit mai urgentă. Acordul face referire la un control mai strict, care va ajuta la prevenirea achiziționării de arme de foc de către organizații teroriste”, a declarat Robert Kalinak, ministrul de Interne al Slovaciei, în numele președinției slovace a Consiliului UE.

Printre principalele amendamente cuprinse în directivă se numără: intensificarea trasabilității armelor de foc, măsuri privind dezactivarea și reactivarea sau transformarea armelor de foc, interzicerea uzului civil a celor mai periculoase arme de foc semi-automate, reguli mai stricte privind achiziționarea și posesiunea celor mai periculoase arme de foc, îmbunătățirea schimbului de informații relevante între țările membre.

De exemplu, mai multe arme de foc semi-automate au fost incluse la categoria A, cea care prevede interdicția uzului de către civili. Alături de armele semi-automate cu până la 10 sau 20 de runde de încărcare, vor fi interzise prin această directivă și armele de foc cu țeavă lungă care pot fi ascunse cu ușurință.

Citiți și Atacuri comise cu arme de foc în Europa în ultimii 15 ani

Potrivit Eurobarometru din 2013, 5% din populația UE deține astfel de arme, însă cifrele neoficiale depăseșc cu mult aceste estimări: Se estimează că aproximativ 80.000.000 de persoane dețin arme, deși numai 25.000.000 le-au procurat în mod licit.

Totodată, la nivelul UE s-au înregistrat aproximativ 10.000 de crime comise cu ajutorul armelor de foc numai în primul deceniu al secolului XXI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău