Reguli mai clare în activitatea parteneriatelor public-private

  • 15 Iulie 2023 13:35
Reguli mai clare în activitatea parteneriatelor public-private

Un proiect de lege prin care a fost actualizată legislația privind parteneriatul public-privat (PPP) a fost votat de Parlament în lectură finală. Principalele prevederi ale documentului sunt modernizarea instituției parteneriatului public-privat în Republica Moldova, excluderea lacunelor legislative în domeniu, disciplinarea părților, precum și selectarea partenerilor privați cu un potențial financiar înalt, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Documentul mai stabilește că durata maximă a contractului de parteneriat public-privat nu poate depăși 50 de ani, iar partenerul privat, indiferent de forma parteneriatului, este obligat să suporte cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale.

Totodată, obiect al parteneriatului public-privat nu pot fi întreprinderile de stat, cele municipale sau societățile comerciale în care statul ori autoritatea publică locală deține cota-parte în capitalul social, din profitul net al cărora pot fi acoperite mai mult 30 la sută din investițiile planificate pentru realizarea contractului de PPP. Finanțarea investițiilor curente se va face exclusiv din fondurile partenerului privat.

O altă clauză importantă ține de instituirea unui mecanism eficient de monitorizare a implementării proiectelor în cadrul parteneriatelor public-private.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău