Regulamentul privind indemnizația urmașilor personalului medical decedat de COVID-19 va fi publicat în Monitorul Oficial

  • 27 August 2020 13:42
Regulamentul privind indemnizația urmașilor personalului medical decedat de COVID-19 va fi publicat în Monitorul Oficial

Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului cu privire la stabilirea și plata indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 va fi publicată mâine în Monitorul Oficial și va intra în vigoare, transmite MOLDPRES.

Conform regulamentului, personalul medical care participă nemijlocit la acțiuni medicale împotriva COVID-19 se consideră medici, asistenți medicali, felceri, farmaciști, medici laboranți și felceri laboranți, infirmieri și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

Dreptul la indemnizație se acordă: soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului întreținătorului; copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; unuia dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași specificați anterior. „Stabilirea, evidența și organizarea plății indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS)”, indică decizia Guvernului.

Indemnizația în cazul decesului personalului medical ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 se acordă urmașilor, dacă decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19. Cererea pentru stabilirea indemnizației se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizație sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative la casa teritorială de asigurări sociale, unde se înregistrează în mod obligatoriu. Cererea se depune conform modelului stabilit de CNAS.

De asemenea, indemnizația se stabilește de la data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazul în care cererea și actele necesare au fost depuse după expirarea acestui termen, indemnizația se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul mijloacelor bugetului de stat.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău