Regulamentele în baza cărora vor activa serviciile de îngrijire alternativă a copiilor au fost aprobate de Guvern

  • 02 August 2023 13:43
Regulamentele în baza cărora vor activa serviciile de îngrijire alternativă a copiilor au fost aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, 2 august, regulamentele în baza cărora vor activa serviciile de îngrijire alternativă a copiilor cu vârsta până la trei ani. Regulamentele descriu modul de organizare și funcționare a creșelor organizate de angajator la locul de muncă, a serviciilor de îngrijire individualizată a copiilor și a serviciilor de îngrijire a copiilor de tip familial, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă vor fi accesibile pentru copiii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă sau a altor tipuri de contracte. În cazul creșelor create în cadrul instituțiilor de învățământ, acestea vor putea fi folosite și de copiii persoanelor care fac studii în instituția respectivă. Toate cheltuielile pentru organizarea serviciilor alternative la locul de muncă vor fi suportate de instituție.

Serviciile de îngrijire individualizată a copiilor vor fi acordate de către îngrijitorul de copii la domiciliul sau reședința temporară a copilului, iar serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial vor fi organizate la domiciliul sau reședința temporară a îngrijitorului de copii pentru un număr de maximum cinci copii. Aceste tipuri de servicii pot fi desfășurate în baza patentei de întreprinzător.

La amenajarea spațiului destinat celor trei tipuri de servicii, vor fi respectate cerințele Regulamentului sanitar pentru serviciile de îngrijire alternativă de îngrijire a copilului, aprobat prin aceeași hotărâre de Guvern. Acesta prevede normele sanitare pentru organizarea și întreținerea spațiilor pentru activități, pentru somn și pentru alimentație și a grupului sanitar, cerințele față de mobilier și echipament, normele medico-sanitare pentru îngrijitori și pentru copii ș.a.

Proiectul hotărârii de Guvern va pune în aplicare prevederile Legii cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, adoptate de Parlament în luna decembrie 2022. Totodată, în acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat Programul național privind servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta până la trei ani pentru ani 2023-2026, a cărui scop este de a crea și de a oferi servicii de îngrijire a copiilor de calitate și de a sprijini părinții în rolul lor educațional, oferindu-le, în același timp, posibilitatea de a participa activ pe piața forței de muncă.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „Prin aprobarea acestei hotărâri, vom oferi mai multe oportunități pentru tinerii părinți să acceseze servicii de îngrijire a copiilor și să combine mai bine viața profesională cu cea de familie. Este o hotărâre așteptată atât de părinți, cât și de angajatorii din Moldova. Până la sfârșitul anului, intenționăm să creăm 30 de creșe de tip familial și 3 servicii de îngrijire a copiilor organizate de angajator, inclusiv un asemenea serviciu în cadrul Universității de Stat din Moldova”.

Recent, au fost aprobate mai multe inițiative care să sprijine părinții să aibă numărul dorit de copii și, totodată, să armonizeze viața familială cu cea profesională: a fost extins concediul paternal de la 14 la 15 zile calendaristice, pe care tații, inclusiv cei care au adoptat copii, îl vor putea solicita integral sau în trei fracțiuni, a câte 5 zile calendaristice, în decurs de 12 luni de la data nașterii copilului sau de la data încuviințării adopției; au fost stabilite concedii pentru persoanele care se află în proces de adopție, atât în perioada de încredințare a copilului în familia acestora, cât și după încuviințarea adopției, pentru a asigura un proces eficient de adaptare a copilului. Totodată, familiile care adoptă copii vor beneficia de aceleași drepturi la indemnizație de îngrijire a copilului, ca și celelalte familii.

Adițional, în aprilie curent, Guvernul a aprobat modificări în Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, prin care femeile însărcinate pot să activeze în perioada concediului de maternitate și, concomitent, să beneficieze de indemnizație de maternitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău