Reglementări noi la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto
-
23 Martie 2022 16:21
Guvernul a aprobat un proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule. Acesta stabilește prevederi speciale cu privire la suspendarea, rezoluțiunea și încetarea contractului RCA, dar și norme cu privire la modul de aplicare a asigurării RCA, transmite IPN.
„Noi toți cunoaștem, cei care cel puțin o singură dată am avut un mic accident, cât de complicat este să intri în posesia acelor despăgubiri. Acest proiect vine să înlocuiască Legea 414 care astăzi reglementează acest domeniu și vine cu un șir de îmbunătățiri la aceste prevederi care țin de o reglementare mai clară și mai exactă a contractului de asigurare. Sunt stipulate mult mai exact responsabilitățile asiguratorului și ale asiguratului, limitele minime de răspundere de acoperire pentru asigurarea RCA”, a declarat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi.
Prin noile reglementări se introduce posibilitatea aplicării procedurii „decontării directe” în cazul asigurărilor RCA. Astfel, în baza unei clauze contractuale opționale, asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obținerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate. Sistemul decontării directe nu afectează dreptul persoanei păgubite în urma unui accident de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs față de asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Totodată, prin prezentul proiect sunt resetate organizarea și funcționarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule – structură unică care deține competențe de reprezentare și îndeplinește prerogativele și atribuțiile de birou național în Consiliul Birourilor și deține calitatea de membru al acestuia. Pentru îndeplinirea atribuțiilor de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor și de organism de compensare, BNAA va dispune de structuri proprii – Fondul de protecție a victimelor străzii și Fondul de compensare, prin contribuția tuturor membrilor, proporțional cu volumul primelor brute încasate din vânzarea contractelor RCA/Carte Verde.
De asemenea se reglementează că asigurătorii licențiați pentru asigurarea obligatorie RCA externă vor fi autorizați să emită și să transmită asiguraților certificatele de asigurare „Carte Verde” în format electronic conform modelelor aprobate de Consiliul Birourilor.