Reglementarea transnistreană, la München. ION LEAHU: Cel mai probabil, părțile nu vor semna niciun protocol

  • 05 Noiembrie 2019 13:00
Reglementarea transnistreană, la München. ION LEAHU: Cel mai probabil, părțile nu vor semna niciun protocol

Negociatorii în procesul de reglementare transnistreană se întâlnesc zilele acestea la München, în Germania. Conferința din Bavaria a fost precedată de două întrevederi dintre președintele Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, și de o rundă de negocieri în formatul „5+2”, la Bratislava. Cel mai probabil, părțile nu vor semna niciun protocol, consideră Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului la Comisia Unificată de Control. O relatare de Radu Osipov.

Discuțiile dintre părți din cadrul conferinței de la Munchen nu au un caracter oficial. Totuși, dacă Tiraspolul și Chișinăul vor ajunge la o înțelegere, aceasta ar trebui oficializată prin convocarea unei alte ședințe în formatul „5+2”, susține expertul Ion Leahu:

„Dacă acolo se ajunge la o înțelegere, care de exemplu a avut un obstacol la Bratislava, și ei îl înlătură acum, vor convoca ședința formatului „5+2”, formatul oficial.”

Subiectele cu cele mai mari probleme sunt: accesul firmelor din stânga Nistrului la sistemul bancar de la Chișinău, care a fost întrerupt în primăvară; și cedarea unor frecvențe operatorului de telefonie mobilă „InterDnestrCom” care aparține holdingului „Sherif”, fapt ce ar putea să se întâmple până la finele anului, potrivit declarațiilor făcute de Igor Dodon. Ion Leahu consideră că Igor Dodon nu urmărește decât să-și facă imagine politică, cu un an înainte de prezidențiale.

„Și una și alta înseamnă o invazie puternică a „Sheriff-ului” în dreapta Nistrului. Acei care dețin aceste pârghii vor determina politica internă a Republicii Moldova. Dodon trebuie să iasă cu ceva în fața locuitorilor din Transnistria, ca să-i convingă să-l voteze.”

Igor Dodon s-a întâlnit cu Vadim Krasnoselski de două ori într-o săptămână, în data de 29 octombrie, la Holercani, și pe 3 noiembrie, la Tighina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău