Reglementarea sectorului de asigurări și de creditare nebancare trece în competența BNM

  • 30 Iunie 2023 14:24
Reglementarea sectorului de asigurări și de creditare nebancare trece în competența BNM

Începând cu 1 iulie, competențele de reglementare și supraveghere a sectorului de asigurări și a celui de creditare nebancară trec de la Comisia Națională a Pieței Financiare la Banca Națională a Moldovei, transmite IPN.

BNM preia de la CNPF competențele de licențiere, autorizare, emitere a avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asigurătorilor, reasigurătorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

În contextul transferului de competențe, CNPF a anunțat că toate cererile de licențiere, avizare, reperfectare, autorizare etc. depuse de reprezentanții celor două sectoare la Comisie vor fi transmise spre examinare noii autorități de supraveghere –  BNM.

Legea care prevede transferul de competențe de la CNFP și BNM a fost adoptată în 2020. A urmat un proces complex de integrare eficientă în procesele și structura BNM a funcțiilor de licențiere, de reglementare și de supraveghere a activității noilor entități.

„BNM are, în general, o abordare proactivă față de domeniile supravegheate. La fel, noi susținem dezvoltarea entităților supravegheate prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat și a unui proces de supraveghere transparent, proporțional, complex și bazat pe risc. Această abordare va fi aplicată și în cazul entităților din domeniul creditării nebancare. Pe de o parte, vom pune accent pe guvernanța corporativă sănătoasă, deoarece este extrem de importantă, pe de altă parte, vom urmări ca să fie fortificate funcțiile de control intern în fiecare entitate, astfel ca să obținem o responsabilitate publică mai bună din partea acestora”, declara anterior viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra, într-un interviu pentru IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău