Regizorul Slava Sambriș: ”Am montat patru spectacole în R. Moldova și două - în România”

  • 13 Ianuarie 2022 17:29
Regizorul Slava Sambriș: ”Am montat patru spectacole în R. Moldova și două - în România”

Pentru actorul și regizorul Slava Sambriș, director artistic al Teatrului ”Luceafărul”, Artist Emerit, 2021 a fost un an de succes: a montat patru spectacole în R. Moldova și două - în România, notează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Slava Sambriș a menționat că în 2021 a avut parte de un an foarte plin, cu bune și rele, cu pierderi mari și câștiguri, un an foarte stresat. ”A fost un an care m-a marcat: pierderea tatălui, după care am avut patru montări la Chișinău și două in România. E vorba de spectacolele ”Tata” de Dumitru Matcovschi și ”Fazanul” de Georges Feydeau, montate la Teatrul ”Luceafărul”. La Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” am pus în scenă spectacolul „Мещане” (”Micii burghezi) de Maxim Gorki, și la Teatrul ”Alexei Mateevici”- spectacolul ”Jubileul” de A. P. Cehov. La Teatrul ”Elvira Godeanu” din Targu-Jiu am montat ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Visniec, un spectacol care a fost început înainte de a veni pandemia când se împliniseră 30 de ani de la revoluția română. La Teatrul ”Bacovia” din Bacău am pus în scenă spectacolul ”Căsătoria” de N. V. Gogol. Anul trecut m-am ales și cu niște premii in cadrul Galei premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), unde m-a fost acordat premiul pentru cel mai bun regizor și premiul pentru cele mai bune spectacole - ”Tata” și ”Micii burghezi”, a precizat Sambriș.

Potrivit sursei citate, în 2022 Teatrul ”Luceafărul” va avea parte de un program bogat. ”Urmează un spectacol într-un alt format, un spectacol muzical (recital) care se va numi ”Konцert”. Spectacolul va avea loc in holul instituției, trei actori își vor cânta/juca propriile piese acompaniate la instrumente muzicale. O altă premieră urmează să se producă pe la final de februarie, este vorba despre un spectacol bazat pe textele Polinei Cupcea “Oameni și kilometri”, în regia Luminiței Țâcu. Iar din aprilie îl așteptăm cu mult drag pe un tânăr regizor din Ungaria care urmează să înceapă lucrul la spectacolul ”Trei surori” de A. P. Cehov și mai târziu voi intra și eu cu o nouă montare la Teatrul ”Luceafărul”, a mai spus directorul artistic al instituției.

Slava Sambriș s-a născut la 9 iunie 1981 în satul Vadul-Leca, raionul Telenești. În 2000 a absolvit Colegiul de Arte din Soroca, specialitatea Regie teatru și în 2004 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Actorie. În 2012-2013 a făcut studii de masterat la Academia pe care a absolvit-o, specializarea Arta actorului contemporan și în 2017-2019 studii de masterat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, specializarea Regie teatru.

În anii 2000-2004 a fost actor la Teatrul Republican de Păpuși “Licurici” din Chișinău, în 2002-2017 actor și regizor la Teatrul Național “Eugene Ionesco” și în 2014-2017 - lector universitar la Catedra Arta Actorului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A montat spectacole la diverse teatre din R. Moldova. În 2013 i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit”. Slava Sambriș este laureat al Premiului Tineretului al municipiului Chișinău (2008) și al mai multor premii oferite de Uniunea Teatrală din Moldova.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău