Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

  • 23 August 2023 10:56
Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Iubitorii de film sunt așteptați la cea de-a IX-a ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc între 21 și 24 septembrie la Cinematograful Cineplex-Loteanu. Cunoscutul regizor Cristian Mungiu va fi invitatul special al evenimentului, care va fi deschis cu proiecția în premieră în Republica Moldova a celui mai recent film realizat de acesta - „R.M.N.” (2022).

Ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc îi dedică celebrului cineast secțiunea Focus din acest an, care va mai cuprinde „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), singurul lungmetraj românesc laureat cu prestigiosul premiu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, precum și filmul său de debut, „Occident” (2002), care a avut de asemenea premiera pe Croazetă, în secțiunea Quinzaine des réalisateurs.

Toate proiecțiile și evenimentele din cadrul ZFR vor fi cu intrare liberă. Prezentat în premieră mondială în competiția ediției de anul trecut a Festivalului de la Cannes, „R.M.N.”, care face parte și din secțiunea Filme noi a ZFR, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care este nerăbdător să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult timp doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile ies la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

„4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, cel mai cunoscut film al lui Cristian Mungiu, le are în prim-plan pe Otilia și Găbiță, două studente care împart aceeași cameră de cămin. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

„Occident” împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale căror trasee în viață se întretaie, se suprapun și se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un “semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.

Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Născut la Iași în 1968, cu rădăcini basarabene, Cristian Mungiu a studiat mai întâi literatura engleză și a lucrat ca profesor și jurnalist. A urmat apoi Academia de Film și Teatru și Film din București, pe care a absolvit-o în 1998, devenind ulterior unul dintre creatorii principali ai Noului Val din cinematografia română de după 2000. Este regizor, scenarist, producător, distribuitor, precum și inițiatorul a două festivaluri, Les Films de Cannes à Bucarest și American Independent Film Festival. Este considerat unul dintre cei mai importanți cineaști din România și Europa.

Mai multe informații despre Focusul Cristian Mungiu pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Producțiile din celelalte secțiuni ale festivalului - Filme noi, Retro, Filme studențești, Filme pentru copii, precum și evenimentele speciale vor fi anunțate în curând. 

În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte șapte orașe din Republica Moldova: Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie - 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecția de la Chișinău.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România. 

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,17 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău