Regizorul român Bogdan Mureșanu a câștigat premiul Academiei Europene de Film pentru scurt-metraj

  • 09 Decembrie 2019 08:25
Regizorul român Bogdan Mureșanu a câștigat premiul Academiei Europene de Film pentru scurt-metraj

Regizorul român Bogdan Mureșanu a câștigat sâmbătă premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru scurt-metraj pentru pelicula ”Cadoul de Crăciun/ The Christmas Gift”, transmite TVR Moldova.

”E un cadou de Crăciun care a venit mai devreme, dar adevăratul cadou este că sunt aici cu atâtea personalități pe care le admir” a spus Bogdan Mureșanu pe scena ceremoniei de la Berlin.

Bogdan Mureșanu a fost nominalizat în secțiunea dedicată scurt-metrajelor europene, pentru ”Cadoul de Crăciun/ The Christmas Gift” (coproducție România/ Spania).

Anul acesta, au mai fost nominalizate la premiul Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scurtmetraj, alături de filmul lui Mureșanu, peliculele „Cães que ladram aos pássaros", de Leonor Teles (Portugalia), „Rekonstrukce", de Jiří Havlíček, Ondřej Novák (Cehia), „Les Extraordinaires Mésaventures de la jeune fille de pierre", de Gabriel Abrantes (Franța, Portugalia), și „Suc de Sindria", de Irene Moray (Spania).

„Cadoul de Crăciun" îi are în rolurile principale pe Ioana Flora și Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu.

Scurtmetrajul lui Bogdan Mureșanu a mai câștigat, printre altele, premiul Zilelor Filmului Românesc în secțiunea dedicată la Transilvania International Film Festival (TIFF) 2018, de la Cluj-Napoca, precum și o mențiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen din Montpellier, Franța. De asemenea, a primit marele premiu al competiției de scurtmetraje a Festivalului de Film de la Cottbus, Germania, și premiul special al publicului, Zimbrul Sălbatic, la Festivalul Internațional de Filme Scurte Żubroffka de la Białystok, Polonia, dar și marele premiu al juriului la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand, Franța.

Academia Europeană de Film și-a decernat premiile sâmbătă seară, la Haus der Berliner Festspiele, în cadrul celei de-a 32-a ediții a ceremoniei dedicate realizărilor cinematografice de pe continent.

Lista câștigătorilor aici.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău