Regizorul Gheorghe Ciubuc, despre documentarul ”Vor veni curați și luminați”

  • 06 Mai 2016 11:07
Regizorul Gheorghe Ciubuc, despre documentarul ”Vor veni curați și luminați”

Centrul Cultural Odeon din Chișinău a găzduit joi, 5 mai, premiera documentarului ”Vor veni curați și luminați” în regia lui Gheorghe Ciubuc, un film cu un mesaj profund despre viața oamenilor de la sate și despre migrația în masă.

Domnule Ciubuc, ce v-a mobilizat să ecranizați anume acest subiect?

În realizarea unui film documentar cât de mult ai vrea să realizezi o temă, nu poți reuși, fiindcă dacă nu găsești un subiect care vine din realitate, care există undeva, sunt astfel de oameni, așa o stână, o priveliște interesantă și ca formă, conținut și numai atunci vezi toate acestea, te aprinzi.

Documentarul presupune fapte reale și aici intervine întrebarea: Cât timp au durat filmările și cum a fost să lucrați cu actorii acestui documentar?

Într-un film documentar nu sunt actori, sunt doar eroi, aici sunt doar oameni simpli și foarte ușor am găsit limba comună cu ei, pentru că nu am venit doar să filmăm la ei. Am realizat acest film mai bine de doi ani de zile…toate anotimpurile în diferite ipostaze. Sunt niște oameni deosebiți, oameni interesanți. În acest film documentar e vorba de satul Buzești, raionul Hâncești. Am filmat la două stâne, o priveliște extraordinară pe fundalul satului, pe un deal, doua stâne, doi frați.

Titlul presupune un mister, cine a lucrat la acesta și de ce anume „Vor veni luminați și curați”?

De fapt această idee ne-a sugerat chiar însuși un erou al acestui film, atunci când eu usor am provocat tema migrației între ei. Sunt lucruri pe care cineva parcă le dădea scrise înainte și important că noi eram receptivi la lucrurile acestea care apăreau ca surprize.Metafara documentarului sună în felul următor: copii nu reușesc să se nască și deja e predistinată soarta lor să plece.

În viitor cum vă gândiți să promovați această proiecție?

 Uneori filmul singur trebuie să-și facă calea, dar probabil va trebui să contăm pe unele festivaluri internaționale.

Cum au reacționat eroii acestui documentar, ce reacții au avut ei pe parcursul acestor filmări?

Unul dintre eroii noștri la sfârșitul filmărilor mi-a zis: Domnule Gheorghe, nici nu am observat că voi  faceți aici un film despre noi, deci acesta a fost cel mai mare compliment pentru noi ca profesioniști, am lucrat foarte ușor și ne și ajutăm reciproc. Ei ne așteptau pe noi și categoric pentru a poza, iar când făceam o pauză ei întrebau câte ceva, discutam absolut toate temele. Ei sunt la curent cu totul, dar își caută de treaba lor.

AUDIO: Interviu cu regizorul Gheorghe Ciubuc realizat de Carina Zatic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău