Regizorii români Radu Jude și Radu Ciorniciuc, premiați la Festivalul internațional de film de la Sofia

  • 22 Martie 2021 08:36
Regizorii români Radu Jude și Radu Ciorniciuc, premiați la Festivalul internațional de film de la Sofia

Regizorii români Radu Jude și Radu Ciorniciuc au fost premiați în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalul internațional de film de la Sofia, care a acordat premiile sâmbătă seara la o ceremonie la Palatul Național al Culturii.

Filmul ''Tipografic Majuscul'' al regizorului Radu Jude a primit Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din competiția balcanică. 

"A existat o selecție puternică la competiția din Balcani și a fost dificil pentru juriu să aleagă un singur film - filmele au fost diferite, cu teme importante și stil individual. Dar premiul revine ''Uppercase Print'' (Tipografic Majuscul, titlul original) al lui Radu Jude pentru o abordare experimentală și neconvențională a istoriei recente a României și a Securității", conform site-ului festivalului.

Premiul pentru cel mai bun documentar a fost acordat de un juriu internațional coproducției "Acasă, My Home" (România-Germania), în regia lui Radu Ciorniciuc.

"Abordarea cu adevărat intimă a regizorului: acest acces privilegiat, împreună cu complexitatea problemelor și întrebărilor pe care le ridică filmul despre familie și mediu, printre altele, au făcut ca acest film să fie un câștigător", argumentează juriul prezidat de regizorul american Lech Kowalski din care au mai făcut parte regizorul danez Tue Steen Muller și producătoarea britanică Natasha Dack Ojumu.

Premiul pentru cel mai bun film balcanic a fost acordat de asemenea de un juriu internațional, prezidat de producătorul și regizorul israelian Doron Eran, filmului "Quo vadis, Aida?", o coproducție Bosnia-Herțegovina, Austria, România, Olanda, Germania, Polonia, Franța, Norvegia, Turcia, a regizoarei bosniace Jasmila Zbanic.

"Quo vadis, Aida?" este filmul nominalizată din partea Bosniei-Herzegovina la categoria "cel mai bun lungmetraj internațional", precum și categoria ''cel mai bun documentar", în cadrul celei de-a 93-a ediții a galei de decernare a premiilor Oscar, la care este nominalizat și documentarul românesc "colectiv", regizat de Alexander Nanau.

Marele Premiu al competiției internaționale a festivalului de film de la Sofia a revenit thrillerului brazilian de science fiction ''The Pink Cloud'', scris și regizat de Iuli Gerbase.

Premiul pentru cel mai bun regizor a fost acordat cineastului chinez Zhou Ziyang, pentru filmul său ''Wuhai''.

Toți câștigătorii străini la Festivalul de Film de la Sofia au trimis mesaje video la festival, exprimându-și speranța că pot participa la ediția de toamnă a cineforum în septembrie, scrie BTA.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău