Regiuni din Franța și Spania, afectate de o neobișnuită ninsoare de primăvară

  • 01 Aprilie 2022 18:48
Regiuni din Franța și Spania, afectate de o neobișnuită ninsoare de primăvară

Mai multe regiuni din Franța și din Spania au fost afectate vineri de o ninsoare de primăvară, un fenomen meteorologic neobișnuit pentru această perioadă a anului, informează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Din cauza ninsorilor relativ moderate, agenția de meteorologie Meteo-France a emis un cod portocaliu de ninsoare și polei în 20 dintre cele 100 de departamente franceze, cele mai multe aflându-se în Normandia, în centrul și în sud-vestul țării.

Din cauza zăpezii și a fenomenului de jivraj, mai multe curse aeriene au acumulat întârzieri pe Aeroportul Charles-de-Gaulle din Paris, potrivit companiei ADP, care a precizat că situația se va ameliora în cursul după-amiezii de vineri. Un purtător de cuvânt al companiei Air France a anunțat că întârzierile variază "între 30 de minute și o oră". În schimb, vremea nefavorabilă nu a afectat orarul curselor de pe Aeroportul Orly.

În Normandia, serviciile de salvare și intervenție au anunțat că au avut loc câteva accidente de circulație, însă acestea au fost minore și nu au provocat victime omenești.

În departamentul Loire din partea central-sudică a Franței, traficul rutier a fost perturbat de căderi de zăpadă care au dus la acumularea unui strat de omăt cu grosimea de 15-20 de centimetri. În unul dintre departamentele învecinate, Haute-Loire, mai multe camioane au rămas blocate pe o autostradă națională.

Ninsorile au provocat perturbări ale traficului rutier și pe șosele din nordul Franței.

Acest episod hibernal este considerat de specialiștii de la Meteo-France drept unul "puțin obișnuit pentru un început de primăvară, dar suficient de important pentru a perturba circulația și anumite activități economice".

Vremea urmează să se îmbunătățească începând de vineri în nordul Franței - cu excepția regiunii Normandia -, însă ninsori abundente sunt așteptate în cursul serii de vineri în Masivul Central, în Munții Alpi și în Munții Pirinei.

O furtună de zăpadă a provocat vineri întreruperi considerabile ale traficului rutier și în nordul Spaniei, regiunea Navarra de la granița cu Franța fiind deosebit de afectată.

Guvernul regional din Pamplona a anunțat că probleme de trafic au fost raportate pe autostrada A15 și pe mai multe drumuri regionale, iar trei șosele montane au fost închise.

Prim-ministrul spaniol Pedro-Sanchez și-a anulat vizita la Centrul Național pentru Energii Regenerabile din Sarriguren, un oraș din nordul Spaniei, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Această furtună de iarnă, care a început joi, a acoperit străzile, parcurile și acoperișurile clădirilor din Pamplona, un oraș cu 200.000 de locuitori, precum și din alte orașe din Navarra, cu un strat gros de zăpadă.

Serviciul național de meteorologie (AEMET) a emis un cod sever de vreme rea pentru vineri și pentru acest weekend ce vizează numeroase zone aflate în nouă dintre cele 17 regiuni ale Spaniei.

Locuitorii din zonele afectate au fost avertizați în privința riscurilor de ger, ninsori abundente, vânturi puternice și valuri înalte.

Un cod portocaliu este în vigoare și în Insulele Baleare, inclusiv pe insula turistică Mallorca. Potrivit AEMET, meteorologii se așteaptă ca valurile ce ajung la țărmurile acestei insule spaniole să atingă înălțimi de până la opt metri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău