Regiuni din Europa, paralizate din cauza căderilor masive de zăpadă

  • 11 Ianuarie 2019 19:55
Regiuni din Europa, paralizate din cauza căderilor masive de zăpadă

Căderile masive de zăpadă au provocat haos vineri în regiuni din Germania și Suedia, blocând drumuri, perturbând circulația trenurilor sau determinând școlile să anuleze cursurile, informează site-ul BBC, potrivit Agerpres.

Crucea Roșie a intervenit pentru a-i ajuta pe șoferii blocați pe o autostradă din sudul landului german Bavaria, iar un băiat de nouă ani a fost ucis de un copac prăbușit.

Intrarea unui hotel elvețian a fost lovită de o avalanșă, iar furtuna de zăpadă a făcut ca drumurile să fie impracticabile în Suedia și Norvegia.

Echipele de intervenție din Austria au fost nevoite să meargă prin zăpadă până la brâu pentru a ajunge la un practicat de snowboard în vârstă de 41 de ani care se rătăcise după ce ieșise de pe pistă în stațiunea Schlossalmbahn.

Intemperiile au luat o pauză vineri în Austria, unde stratul de zăpadă a atins trei metri în anumite regiuni. Șapte persoane și-au pierdut viața în ultima săptămână și doi turiști aflați în drumeție sunt dați dispăruți de sâmbătă.

"Astfel de cantități de zăpadă la altitudini mai mari de 800 de metri se întâmplă o dată la 30 sau 100 de ani", a spus Alexander Radlherr de la Institutul Central pentru Meteorologie și Geodinamică din Austria.

În Austria, armata a trimis elicoptere pentru a scutura zăpada din vârfurile copacilor reducând astfel riscul ca aceasta să se prăbușească pe străzi și căi ferate.

În Suedia, furtunile de zăpadă au devastat regiuni din nordul țării. Pe locuri s-au înregistrat viteze record ale vântului, de 49,7 m/s, iar furtuna Storm Jan a provocat haos în localitatea Stekenjokk, la granița cu Norvegia.

În nordul Norvegiei, un șofer de camion a relatat vineri dimineață cum, împreună cu alți șoferi, au rămas blocați pe un drum de munte de joi, ora 17:00 (16:00 GMT). Magnar Nicolaisen a povestit pentru postul public de televiziune NRK că a dormit în cabina camionului pe timpul nopții, iar ceilalți participanți la trafic au fost nevoiți să rămână în mașini.

Condițiile atmosferice au fost deosebit de periculoase în Bavaria, unde, potrivit posturilor locale de televiziune, zăpada a paralizat viața publică.

Transporturile feroviare au fost grav afectate în sudul și estul landului, iar circulația rutieră a fost blocată din cauza porțiunilor alunecoase și a copacilor prăbușiți.

Un băiat de nouă ani a fost ucis în apropiere de Munchen când un copac s-a prăbușit sub greutatea zăpezii. A fost găsit după 40 de minute, dar salvatorii nu l-au putut resuscita.

Două porțiuni ale autostrăzii A8 au fost închise în sud-est, iar șoferii și-au petrecut noaptea la un popas de lângă Rosenheim. Crucea Roșie din Bavaria și o agenție guvernamentală a venit în ajutorul automobiliștilor.

Drumurile din regiunea Berchtesgaden în apropierea graniței cu Austria au fost blocate, iar armata a trimis circa 200 de militari pentru a-i ajuta pe oamenii prinși în zăpadă.

Vremea s-a mai domolit vineri, dar sunt așteptat alte ninsori sâmbătă noapte. Circa 90 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Munchen, iar traficul aerian a fost perturbat și la Frankfurt.

În Elveția, o avalanșă a lovit un hotel-restaurant, rănind trei persoane. Potrivit presei locale, avalanșa a avut o lățime de 300 de metri și a coborât dinspre Schwägalp.

Salvatorii au cercetat vineri zona pentru a se asigura că nu a rămas nimeni prins în zăpadă în vecinătatea hotelului Säntis.

Mai multe mașini și un autobuz au rămas îngropate în zăpadă.

Unul dintre oaspeții cazați în hotel a apus că, inițial, a crezut că zăpada cade de pe acoperiș.

"A fost un zgomot masiv, iar partea din spate a restaurantului a fost înghițită de o masă mare de zăpadă", a spus oaspetele pentru Tagblatt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău