Regiunea Odesa, zonă cheie pentru acordul crucial privind cerealele, atacată imediat după expirarea înțelegerii mediate de ONU

  • 18 Iulie 2023 09:09
Regiunea Odesa, zonă cheie pentru acordul crucial privind cerealele, atacată imediat după expirarea înțelegerii mediate de ONU

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marți dimineața în regiunea Odesa (sud), o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autoritățile locale, relatează AFP, citată de Hotnews.

„Odesa. Operațiunile de luptă ale apărării aeriene continuă", a declarat Sergiy Bratciuk, un oficial al administrației regiunii Odesa, pe Telegram.

Potrivit comandamentului operațional ucrainean pentru sudul țării „inamicul atacă regiunile din sud cu vehicule aeriene fără pilot", a spus el pe Telegram.

Sudul Ucrainei este vizat de „atacuri cu drone", a informat guvernatorul regional Oleg Kiper pe aceeași rețea de socializare, cerând populației să rămână în adăposturi până la ridicarea alertei aeriene.

Alerte aeriene au fost declanșate marți în toată țara, în regiunile Odesa, Nikolaev (sud), Herson (sud), Zaporijie (sud) dar și în Donețk (sud-est), Harkov (est), Dnipropetrovsk ( centru-est), Poltava (est), Kirovograd (centru) și Cerkasî (centru).  

Odesa, al cărui centru istoric a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în pericol în ianuarie, a fost bombardată de mai multe ori de la declanșarea invaziei ruse din 24 februarie 2022.

După ce a început invazia Moscovei, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de navele de război rusești până când un acord, semnat în iulie 2022 sub egida Națiunilor Unite și a Turciei, a permis trecerea exporturilor de cereale esențiale.

Regiunea Odesa are trei porturi care făceau parte din acordul crucial pentru alimentația mondială și care a expirat luni seara. 

Acordul cvadripartit care garantează de un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopții, la Istanbul, termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai, relatează AFP.

Rusia a refuzat să mai prelungească acordul, denunțând obstacolele în comerțul cu produse agricole rusești. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău