Regiunea Granada din sudul Spaniei a fost afectată de mai multe seisme

  • 27 Ianuarie 2021 12:51
Regiunea Granada din sudul Spaniei a fost afectată de mai multe seisme

Regiunea Granada din sudul Spaniei a fost afectată de mai multe seisme în noaptea de marți spre miercuri, care nu au provocat victime, răniți și pagube materiale importante, dar care l-au determinat pe prim-ministrul spaniol să lanseze un apel la calm, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Mai multe seisme au făcut din nou Granada să se zguduie în această noapte. Înțeleg îngrijorarea resimțită de mii de persoane. Este momentul să ne păstrăm calmul și să respectăm recomandările serviciilor de intervenție și salvare", a declarat prim-ministrul Pedro Sanchez într-un mesaj publicat pe Twitter.


Mai multe imagini distribuite pe rețelele de socializare arată localnici care și-au pus paltoane peste pijamale și au ieșit în plină noapte pe străzi, în pofida actualei interdicții de circulație nocturnă, impusă din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit Institutului geografic național (IGN), trei seisme resimțite marți seară în orașul Granada și împrejurimile sale au avut magnitudini cuprinse între 4 grade și 4,3 grade pe scara Richter. Sâmbăta trecută, un seism cu magnitudinea 4,4 a fost resimțit în Atarfe și Santa Fe, la o distanță de circa 10 kilometri de orașul Granada.

De la începutul lunii decembrie, aproape 300 de cutremure de pământ s-au produs în această regiune, explică IGN, inclusiv 40 care au fost resimțite de populația locală.

Doar câteva pagube materiale minore au fost constatate după seismul de sâmbătă, precum fisuri apărute la nivelul fațadelor și căderi ale unor obiecte (cărți, veselă) în interiorul locuințelor aflate în proximitatea epicentrului acelui cutremur, a precizat IGN.

"Această seismicitate este obișnuită în regiune, mai ales în interiorul zonei centrale ale Cordilierei Betice", afirmă specialiștii de la IGN, referindu-se la masivul muntos din sudul Spaniei, care deține cea mai importantă activitate seismică din Peninsula Iberică, din cauza "convergenței dintre placa africană și cea eurasiatică".

"Seismele superficiale de joasă intensitate și până la o magnitudine moderată" sunt numeroase în acea zonă, dar alte fenomene de acest tip prezintă "ocazional o intensitate semnificativă", au explicat specialiștii spanioli în seismologie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău