Regiunea de Nord va beneficia de peste 93 milioane de lei pentru proiecte locale

  • 10 Februarie 2023 19:42
Regiunea de Nord va beneficia de peste 93 milioane de lei pentru proiecte locale

Creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a Regiunii de Dezvoltare Nord, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii, îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de implementare a politicii de dezvoltare regională – acestea sunt cele trei obiective majore pentru anul 2023, stabilite de autoritățile regionale din nordul țării, transmite MOLDPRES.

Pentru realizarea direcțiilor prioritare ale celor trei obiective majore, Regiunea de Dezvoltare Nord va beneficia de 93,2 milioane de lei (circa 4,7 mln de euro) pentru implementarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională, conform Planului anual de finanțare din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru anul curent, aprobat  de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale, scrie sursa citată.

Potrivit Elenei Boboc, șefă de secție la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, importante surse financiare urmează să fie valorificate pentru proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, valorificare a patrimoniului istoric, revitalizare a zonelor urbane și valorificare a infrastructurii de afaceri.

În 2022, ADR Nord a inițiat implementarea a 11 proiecte de infrastructură finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), pentru care au fost alocate 85,7 mln de lei din FNDRL, și a continuat implementarea a cinci proiecte de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană. Totodată, a fost finalizată implementarea a trei subproiecte finanțate din FNDRL și a trei proiecte finanțate de UE.

Din suma totală a investițiilor înregistrate anul trecut, 67,4 mln de lei, din care 8 mln reprezintă cofinanțare locală, au fost valorificate pentru proiectele finanțate de UE și 3,2 mln de lei – pentru proiectele finanțate din sursele guvernelor Germaniei, Estoniei, Poloniei și ale altor parteneri de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău