Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani. Anul acesta sunt marcați 70 de ani de la proclamarea sa ca regină

  • 21 Aprilie 2022 12:58
Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani. Anul acesta sunt marcați 70 de ani de la proclamarea sa ca regină

La 21 aprilie 2022, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord aniversează împlinirea a 96 de ani, în contextul în care anul acesta s-au împlinit, în 6 februarie, 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. Este primul monarh care sărbătorește Jubileul de Platină.

Până la sfârșitul anului, Jubileul de Platină va fi marcat de o serie de acțiuni și evenimente. Punctul culminant al acestora are loc în perioada 2 iunie (ziua încoronării sale oficiale din 1953) - 5 iunie 2022, când, printre alte festivități importante, va fi organizată și tradiționala paradă militară "Trooping the Colour", ce marchează, în mod oficial, ziua de naștere a suveranei britanice, notează site-ul oficial al Familiei Regale, www.royal.uk. În mod obișnuit, ziua oficială de naștere era sărbătorită în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, însă a fost mutată pentru a da startul evenimentelor prilejuite de Jubileul de Platină, arată www.countryliving.com, scrie digi24.ro.

Ziua oficială de naștere a reginei este și ziua națională a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care în acest an va fi marcată la 2 iunie.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a este șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamație regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg și Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât prințesa Elisabeta, cât și sora sa mai mică, prințesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) și a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile școlare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar și lecții de dans, muzică și artă, echitație.

Moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, la 20 ianuarie 1936, a schimbat în întregime soarta prințesei. În decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului, având titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.

Numită colonel, șef al Gărzii de Grenadieri, de către tatăl său, Elisabeta și-a făcut prima apariție publică în 1942, când a inspectat trupele. A început să-și însoțească părinții în vizitele oficiale pe care aceștia le efectuau în țară. Prințesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar, învățând să conducă mașina și noțiuni de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prințesei o lume diferită față de cea regală.

Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip Mountbatten, fiul prințului Andrew al Greciei și stră-strănepot al reginei Victoria, care a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Nunta a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Prințul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).

Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher. Difuzată la radio, întreaga ceremonie a fost, pentru prima oară, transmisă și la televizor, în întreaga lume. Reședința principală a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra.

În acel moment, Regatul Unit era un imperiu impresionant, format din dominioane și posesiuni. În anii '50 și '60, multe dintre acestea și-au declarat independența, Imperiul Britanic devenind ''Commonwealth of Nations''. În 1953, Regina și soțul său au plecat într-un turneu care a durat șase luni, în care au vizitat 13 țări. A devenit primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. În 1957, a făcut o vizită de stat în SUA, în cadrul căreia s-a adresat Adunării Generale a ONU, în numele Commonwealth-ului. Totodată, a fost primul monarh care a deschis o sesiune parlamentară, respectiv cea a Parlamentului canadian.

De-a lungul anilor '70 și '80, regina Elisabeta a II-a a continuat să călătorească. În 1973, a participat la Conferința Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada și, în 1976, a călătorit în Statele Unite ale Americii. O săptămână mai târziu, Majestatea Sa se afla în Montreal, Canada, unde a deschis Jocurile Olimpice de Vară. În 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Oman, vizită care a atras atenția și respectul la nivel internațional. Regina Elisabeta a II-a a întreprins, în 2011, o vizită istorică în Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.

În 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur și în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie. A devenit, trei ani mai târziu, la 9 septembrie 2015, monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depășind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901), notează www.royal.uk. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir - un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monarh activ și susținător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenției, prin acțiunile sale, afirmarea identității naționale și unitatea, continuitatea, dar și stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al forțelor armate și guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalți miniștri, pe arhiepiscopi și episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii și ordine. Regina a avut sub patronajul său peste 600 organizații caritabile sau cu scop educativ și social, 400 dintre acestea fiind înființate în 1952.

Începând din 2016, regina și-a limitat programul de vizite peste hotare dar a continuat să primească la Palatul Buckingham înalți oaspeți din străinătate. Totodată, și-a redus implicarea în activitățile organizațiilor și instituțiilor de caritate, academice și sportive și a transferat numeroase îndatoriri regale și patronaje prințului Charles, moștenitorul tronului, fiului acestuia, William, și altor oficiali regali. Ea îndeplinește în continuare îndatoriri regale simbolice, precum deschiderea sesiunii Parlamentului britanic.

În 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au părăsit Palatul Buckingham și s-au mutat la Castelul Windsor, reședința regală situată la vest de Londra. O serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate.

Pe fondul mai multor probleme de sănătate, la 9 aprilie 2021, soțul său, prințul consort Philip a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu național. Funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor. Prințul Philip s-a retras din viața publică la 2 august 2017, după un parcurs de 65 de ani, în cursul căruia a onorat în total 22.219 angajamente individuale, a efectuat 637 de vizite oficiale în străinătate și a rostit aproape 5.500 de discursuri. La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care și-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

În octombrie 2021, regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte într-un spital din Londra din cauza unei afecțiuni a cărei natură nu a fost dezvăluită. La recomandarea medicilor de se odihni, suverana și-a limitat activitățile oficiale în principal la reuniuni în format online. În februarie 2022, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, având simptome ușoare.

Regina Elisabeta a II-a a declarat, la 14 martie 2022, într-un mesaj prilejuit de Ziua Commonwealth, că viața ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public. Suverana și-a anulat, în ultimul moment, participarea la slujba religioasă ce marchează această sărbătoare, potrivit Reuters.

La 29 martie 2022, regina Elisabeta a II-a a apărut în public, prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soțului ei, prințul Philip.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, celebrată de Barbie printr-o păpușă de colecție cu prilejul Jubileului de Platină

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este celebrată de Barbie printr-o păpușă de colecție cu ocazia Jubileului de Platină sărbătorit anul acesta, informează Reuters.

Producătorul de jucării Mattel a anunțat joi că marchează cei 70 de ani de domnie ai suveranei britanice printr-o păpușă din seria Tribute Collection.

Îmbrăcată cu o rochie de culoarea fildeșului accesorizată cu o eșarfă albastră decorată cu medalioane și panglici miniaturale, păpușa poartă o tiara inspirată din modelul purtat de regina Elisabeta în ziua căsătoriei sale.

Suverana, care împlinește joi 96 de ani, a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, pe 6 februarie 1952. Este monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic.

Păpușa-tribut va fi comercializată în magazinele Harrods, Selfridges și Hamleys din Londra înaintea festivităților prilejuite de Jubileul de Platină programate pentru începutul lunii iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău