Regenerarea pădurii din Amazonia, un proces lent și dificil. Specii centenare au fost afectate
-
29 August 2019 13:00
Catastrofa ecologică declanșată de incendiile din Amazonia nu va putea fi contracarată decât prin intermediul unor proiecte extrem de ambițioase de reîmpădurire, a declarat pentru AFP un specialist în științe ale mediului înconjurător.
"Este nevoie de foarte puțin timp pentru a distruge pădurea", dar "va trebui să așteptăm un deceniu sau chiar mai mult" pentru ca ea să se regenereze, iar "succesul nu este niciodată garantat", a explicat Rodrigo Junqueira, consilier la Institutul Socio-Ambiental (ISA) din Brasilia, un ONG specializat în chestiuni sociale și de mediu.
Invitat de jurnaliști să precizeze tipul de vegetație care a fost afectată de incendiile din Amazonia, specialistul brazilian a spus că "pădurile autohtone au fost afectate". "Sunt păduri cu diferite fizionomii, cu zone de vegetație joasă, așa cum există în Mato Grosso, și altele mai dense, în care coexistau specii native cu cele care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei".
"Specii centenare au fost afectate. Castani, courbarili, ipes au fost ajunși de flăcări și transformați în cenușă. Aceste esențe de lemn, foarte apreciate în comerț, dispar în incendii și această distrugere este nefastă pentru mediu", a adăugat același expert.
Apoi, Rodrigo Junquiera a vorbit și despre posibilitatea de regenerare a vegetației amazoniene.
"Anumite zone forestiere au o capacitate de rezistență, de regenerare, însă incendiul din Amazonia este foarte distrugător și, foarte des, pădurile care mor nu mai reușesc să se regenereze. Mediul are o anumită influență pentru a defini dacă o zonă poate să se regenereze sau nu. De exemplu, dacă o zonă este înconjurată de culturi, ea va beneficia mai puțin de posibilitatea de regenerare".
Invitat de jurnaliștii de la AFP să vorbească despre planurile de acțiune pe care autoritățile ar trebui să le implementeze pentru remedierea distrugerilor provocate de incendii, Rodrigo Junquiera a vorbit despre campanii de reîmpăduriri și adoptarea unor politici care să îi includă pe localnici.
"Este nevoie de puțin timp pentru a distruge pădurea, dar pentru reconstruirea ei este nevoie de implementarea unor politici care să îi asocieze pe localnici și trebuie să așteptăm un deceniu sau chiar mai mult pentru a începe să vedem rezultate concrete. Totuși, succesul nu este niciodată garantat. Însă un proces de reîmpădurire este posibil și suntem la curent cu anumite experimente în care zone degradate au putut fi recuperate. În orice caz, zonele se regenerează, dar fără a reuși să revină exact la starea lor de dinainte de distrugere. Obiectivul este ca ele să semene cât mai mult cu ceea ce au fost înainte".
"Este important să îi asociem pe localnici cu programele de reîmpădurire. Alături de ISA, am recuperat terenuri împrăștiind semințele unor specii diferite grație mașinilor folosite la culturi agricole. Pe parcursul ultimilor ani, guvernul a fost absent în privința regenerării ariilor despădurite și acest lucru explică motivul pentru care astăzi întâmpinăm dificultăți în a frâna propagarea incendiilor. De aceea politicile de prevenție din zonele degradate sunt fundamentale pentru a reuși", a încheiat expertul brazilian. AGERPRES