Regele Mihai al României ar fi împlinit 98 de ani. Majestatea Sa Margareta va acorda, azi, Bursele „Regele Mihai I” și „Regina Ana”unei studente de la Universitatea Agrară de Stat din R. Moldova

  • 25 Octombrie 2019 08:39
Regele Mihai al României ar fi împlinit 98 de ani. Majestatea Sa Margareta va acorda, azi, Bursele „Regele Mihai I” și „Regina Ana”unei studente de la Universitatea Agrară de Stat din R. Moldova

Mai multe evenimente marchează vineri, 25 octombrie, 98 de ani de la nașterea Regelui Mihai I. Ultimul monarh al României s-a născut în 1921 și a domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. A decedat în decembrie 2017.

Mihai I a fost și ultimul supraviețuitor dintre șefii de stat din perioada celui de-al doilea Război Mondial. A devenit pentru prima dată rege după moartea bunicului său, Ferdinand, și în urma renunțarii la tron a lui Carol al II-lea, tatăl său (decembrie 1925). A fost detronat de propriul său tată său, după doar trei ani și a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea lui Carol al II-lea.

La 10 mai 1941, de Ziua Națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, a fost înălțat la gradul de mareșal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. După colaborarea României cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial și după ce forțele sovietice au intrat în România, regele a organizat arestarea lui Antonescu în 23 august 1944.

Pe 6 martie 1945, presiunile Uniunii Sovietice l-au forțat pe Mihai să numească un guvern pro-sovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim ministru fiind numit Petru Groza.

 
 

În iulie 1945, Stalin l-a decorat cu Ordinul Victoria pentru curajul personal dovedit în răsturnarea lui Antonescu, pentru stoparea războiului contra Aliaților, cât și în semn de recunoștință pentru ordinul de încetare a focului emis de Rege în lovitura de stat, ordin care a grăbit avansul Armatei Roșii.

Între august 1945 și ianuarie 1946, prin ceea ce s-a numit mai târziu "greva regală", a încercat, fără succes, să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice și americane, a renunțat în cele din urmă la opoziția sa față de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia.

În noiembrie 1947, a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prințesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soție.

A fost obligat să abdice în 30 decembrie 1947 și s-a exilat în Versoix (Elveția), iar revenirea nu i s-a permis până în 1997.

În martie 1948, denunță abdicarea sa ca fiind smulsă cu forța și ilegală. În iunie 1948 s-a căsătorit cu Prințesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută și sub numele de Regina Ana a României, cu care are cinci fiice. Cei doi au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

În 1948, autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română; a locuit în Marea Britanie și apoi în Elveția.

În 1992, trei ani după Revoluția Română din 1989 prin care a fost îndepărtat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis Regelui Mihai să revină în țară pentru sărbătorile de Paște.

În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România a acordat înapoi Regelui Mihai cetățenia română și i-a permis din nou să viziteze țara.

După îndelungi dispute între Casa Regală și statul român, familia regală a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de la București, "reconcilierea" de la 20 mai 2001 incluzând și retrocedarea unei părți a averii regale.

Pe 25 octombrie 2011, pentru prima dată de la abdicare, Regele Mihai a fost invitat să susțină un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului. "Doamnelor și domnilor senatori și deputați, sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația. Prima noastră datorie este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența noastră în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în decembrie 1989. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul. Oamenii călătoresc și încearcă să își consolideze familia și viața spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Drumul nostru ireversibil către UE și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea pentru libertate și democrație a legislativului românesc din 1989", a spus Regele Mihai în fața Parlamentului.

"Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit rege pot spune că cele mai importante lucruri de dobândit după libertate și democrație sunt și demnitatea. Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți. Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna", a mai spus Regele Mihai.

În primăvara anului 2016, pe 2 martie, reprezentanții Casei Regale au anunțat printr-un comunicat de presă că Regele Mihai I este grav bolnav și din acest motiv se va retrage din viața publică. Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestății Sale, care a fost supus unei operații chirurgicale, diagnosticele puse de echipa medicală fiind "carcinomepidermoid metastazant" și "leucemie cronică". Regele a urmat un tratament complex și solicitant, care l-a împiedicat să apară în public, având nevoie de o perioadă de refacere.

La rândul său, Regele Mihai I a transmis atunci următorul mesaj: "În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei".

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017.

 

Evenimente la Sala Tronului de la Palatul Regal

Vineri, în Sala Tronului de la Palatul Regal din București (Calea Victoriei), vor avea loc o serie de evenimente, la care vor lua parte Custodele Coroanei, principesa Margareta, principele Radu, principesa Sofia și principesa Maria, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale.

Astfel, începând cu ora 16.00, principesa Margareta va acorda Bursele "Regele Mihai I" și "Regina Ana" unui student, respectiv unei studente de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și de la Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova.

În continuarea ceremoniei, principesa Margareta va acorda certificatul de Furnizor Regal unor companii și persoane.

De asemenea, de la ora 17.00, aceasta va conferi o serie de ordine și decorații regale unor persoane și instituții din România.

Vineri, de la ora 19.00, Fundația Regală Margareta a României va organiza Concertul Regal Caritabil la Ateneul Român, în prezența membrilor Familiei regale. Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, organizat anual, începând din 2008, de Fundația Regală Margareta României.Anul acesta, concertul va reuni muzicieni români care au cunoscut succesul pe marile scene ale lumii: soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi și Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

Televiziunea Română a anunțat că sâmbătă va difuza prima parte a ultimului interviu realizat cu Regele Mihai. A doua parte a materialului este programată pentru difuzare pe 7 decembrie. "Comemorând astfel 2 ani de la trecerea Suveranului României în neființă, emisiunea 'Ora Regelui' reușește să surprindă prin faptul că mai poate oferi imagini nemaivăzute încă. În acest ultim interviu, Regele Mihai afirma că a rămas, în fond, militar. Majestatea Sa povestește întâlnirile pe care le-a avut cu piloții americani prizonieri la noi în țară, amintește de eroismul armatei, evocă numele unor piloți români intrați deja în legendă și relatează un episod mai puțin cunoscut despre momentul când am recuperat Bricul Mircea. Finalul interviului îl surprinde pe Regele Mihai vorbind grav despre educație și despre viitor. Interviul este oferit telespectatorilor în doua părți. Pe 26 octombrie veți putea vedea prima parte, iar pe 7 decembrie partea a doua, finală a acestui ultim interviu, nedifuzat vreodată", transmite Televiziunea Română.

 
 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1 m/s
Mon
17
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău