Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, despre refugiați și terorismul islamist (INTERVIU)
-
12 Noiembrie 2015 16:31
Iordania trece prin momente tulburătoare, în contextul în care găzduiește sute de mii de refugiați care au părăsit Siria, iar terorismul islamist atentează la granițele sale.
Reporterul Euronews vorbește cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei despre afluxul de refugiați sirieni în Iordania, despre opiniile acestuia privind ajutorul comunității internaționale, despre amenințarea Statului Islamic și despre conflictul israeliano-palestinian.
Reporter: Majestate, vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi la "The Global Conversation". Iordania este o țară mică, însă aveți o istorie în care ați oferit azil pentru refugiați. Sunt atât de mulți sirieni care se refugiază din calea războiului, acum, chiar dincolo de graniță, încât exercită o mare presiune asupra economiei și resurselor dumneavoastră. Cât timp mai puteți face față?
Regele Abdullah al II-lea: Ei bine, sunt deja câțiva ani de când facem față. Am ajuns la limita maximă: aproximativ 1,4 milioane de refugiați sirieni, ceea ce reprezintă aproape 20% din populația noastră. Probabil că este maximul pe care îl putem duce. Evident, având în vedere prezența rușilor acum, în Siria, în funcție de cum va evolua acest lucru în luptele terestre, există preocuparea că mai mulți refugiați ar putea fi împinși către sud. Așadar, este o problemă cu care ne luptăm zilnic; mai ales cu faptul că 10% dintre refugiați se află, practic, în tabere de refugiați, restul fiind răspândiți în toată țara, în toate orașele și satele.
Reporter: Ați cerut un ajutor financiar de 3 miliarde de dolari, la începutul acestui an. Cât de mult ați primit?
Regele Abdullah al II-lea: Ca să gestionăm, practic, această problemă, sunt necesari aproximativ 3 miliarde de dolari pe an; și din păcate, anul trecut am primit aproximativ 28% din această sumă; anul acesta, aproape 35%. Restul trebuie să vină de la guvernul iordanian. Așadar, anual, ne costă aproximativ un sfert din buget, pentru a acoperi nu doar îngrijirea refugiaților, ci și suportul de infrastructură. După cum am spus, când 90% dintre refugiați se află în afara taberelor de refugiați, acest lucru afectează sistemul nostru educațional, de infrastructură, de sănătate, sirienii concurează cu iordanienii pentru locuri de muncă. Există un sprijin substanțial din partea comunității internaționale, dar când acesta este de doar 35%, ca în acest an, este o mare provocare ca o țară mică precum a noastră să încerce să colaboreze cu FMI. Și suntem dezamăgiți de comunitatea internațională.
Reporter: Așadar, spuneți că vă simțiți dezamăgiți de comunitatea internațională, dar, totodată, treceți, acum, dincolo de răspunsul de urgență, la o abordare pe termen lung, sustenabilă, pentru a ajuta aceste persoane, care pot foarte bine să rămână în țara dumneavoastră pentru mult mai mulți ani.
Regele Abdullah al II-lea: Într-adevăr, nu avem de ales. Majoritatea studiilor comunității internaționale arată că refugiații rămân, în medie, timp de 17 ani. Trebuie să privim pe termen lung. Cum privim acceptarea multora dintre acești refugiați, să facă parte din societatea noastră pe termen lung? Cum susținem acest lucru în economia noastră? Ce încercăm noi să facem acum este să apelăm la prietenii noștri europeni, să le spunem așa: cum puteți privi această situație ca pe un pachet sustenabil pentru economie, pe termen lung? Cum creăm locuri de muncă pentru forța de muncă siriană, dar și pentru iordanieni? Provocarea este că șomajul este în creștere, în rândul cetățenilor iordanieni. Iordania este o țară foarte stabilă în regiune. Armata noastră este foarte puternică. Slăbiciunea este economia noastră. Și am luat o mare povară de pe umerii Europei, fiind capabili să găzduim acești sirieni. Europenii încep să guste doar puțin din dificultățile noastre, din acești ultimi ani și vedem reacția Europei, pentru că un mic procent dintre acești refugiați a ajuns la țărmurile voastre. Ei bine, este ceva cu care noi trăim de cinci sau șase ani și, sincer, lumea ne-a subestimat, într-o oarecare măsură.
Reporter: Ca să continuăm cu această idee de a fi subestimați, Europa este cu adevărat în haos, în toate privințele, confruntată cu această criză a refugiaților. Vedem țări ale UE care nu pot ajuta, sau probabil că nu vor să ajute acești refugiați. Ce vă face să credeți că UE și liderii UE vă vor ajuta în continuare, pentru a combate această situație?
Regele Abdullah al II-lea: Sunt multe țări care vor să ajute, așa cum și noi am luat această provocare drept ceea ce este cel mai bine de făcut. Alte țări vor ajuta, pentru că este, practic, mai ușor pentru ei să investească în state precum Iordania, pentru a ridica povara de deasupra Europei. Vedem mai mulți refugiați care părăsesc Iordania, pentru a se întoarce, în cele din urmă, sau pentru a ajunge în Europa, întrucât ei încep să își dea seama că Iordania nu mai poate îndura mult. Ce încercăm noi și prietenii noștri europeni să facem este să vedem cum colaborăm pentru a investi în fabrici, în crearea de locuri de muncă, în investiții în Iordania. În același timp, suntem clasificați drept o țară cu venituri medii. În consecință, avem probleme în a atrage împrumuturi din partea comunității internaționale, astfel că avem datorii. Ni se cere să contractăm împrumuturi cu procente foarte ridicate, când este limpede că suferim, practic, de ceva ce nu putem controla. Drept urmare, colaborăm cu unele țări europene, dar vom vedea cum merge acest lucru, la o conferință a donatorilor, ce va avea loc în Marea Britanie, în februarie.
Reporter: Ați menționat că sirienii pleacă mai departe spre Europa, pe măsură ce condițiile de aici (Iordania - n.n.) se deteriorează. Am înțeles, de asemenea, că unii dintre sirieni aleg să se întoarcă în Siria, pentru că și-au pierdut speranța. Nu vă îngrijorează faptul că în ciuda tuturor eforturilor pe care le-ați făcut, ați putea sfârși de partea greșită a istoriei, referitor la această criză?
Abdullah II bin Al-Hussein: Consider că problema refugiaților care ajung pe țărmurile Europei reprezintă un avertisment pentru noi toți că trebuie să avem o mai bună coordonare. Dacă ne dăm un pas înapoi și privim, vedem că tot ce am spus până acum este, evident, o discuție despre acest război global împotriva terorismului. Europa suferă din cauza luptătorilor străini - și aceasta este o problemă asupra căreia am atras atenția în ultimii doi ani. Acesta este, în viziunea mea, un război global sau, cu alte cuvinte, un al treilea război mondial. Acționând împreună în Siria, ne permite să punem bazele unei construcții unitare, care să ne ajute să avem o abordare holistică în confruntarea cu această problemă. Deci, trebuie să ne adunăm și să ne sprijinim unii pe alții în rezolvarea acestei crize. În ce privește implicarea Rusiei, aceasta este o oportunitate.
Reporter: Anterior, Statele Unite au avut un rol important în această regiune. Dumneavoastră ați menționat Rusia. Vedeți Rusia ca fiind un jucător major în prezent în regiune?
Abdullah II bin Al-Hussein: Am spus mereu în ultimii cinci sau șase ani că Moscova este cheia pentru o soluție politică în Siria. Ei sunt cei care pot da garanții regimului că va avea un rol în viitor. Și în continuare cred că așa stau lucrurile, iar faptul că rușii se află astăzi în Siria este o realitate cu care toți trebuie să ne confruntăm. Așa cum am spus, dacă europenii se confruntă cu problema majoră a luptătorilor străini, cu atât mai mult se confruntă Rusia. Ei au o problemă gravă cu luptătorii străini, prin urmare, vor trebui să se confrunte ei înșiși cu amenințarea ISIS sau Daesh. Așadar, în ce mă privește, văd o oportunitate pentru noi toți să fim alături, în Siria, iar apoi să fim capabili să ripostăm față de această amenințare globală. Este o mare lipsă de încredere între Est și Vest. Persistă, din nefericire, această mentalitate a vieții din epoca Războiului Rece. Și trebuie să trecem dincolo de aceasta, în fața noii provocări, a celui de-al treilea război mondial, după cum am menționat. Așadar, pe măsură ce începem să realizăm pași către încredere, cred că aceasta este o oportunitate pentru noi să lăsăm deoparte diferendele și să construim împreună această nouă relație colectivă.
Reporter: Cum ați plasa prioritatea, în termeni ai înfrângerii: înlăturarea sau înfrângerea președintelui sirian, Bashar al Assad sau înfrângerea ISIL/Daesh?
Regele Abdullah al II-lea: Ceea ce înțelegem acum, după reuniunile de la Viena, este că trebuie să înfrângem Daesh/ISIL, dar, în același timp, să realizăm un proces politic care să aducă un capitol nou pentru Siria. Cum formulăm ceea ce se întâmplă este punctul în care mai multe țări jonglează, în acest moment. Dar cred că există o înțelegere colectivă a faptului că Daesh este o problemă și trebuie abordată și atunci, cum abordezi politica lucrurilor? Așa că diverse țări au poziții diferite, dar jocul de final, în cele din urmă, este cum înfrângem Daesh și organziațiile afiliate acesteia din toată lumea și trebuie să le amintim continuu jucătorilor: priviți imaginea de ansamblu.
Reporter: Întrucât aceasta este o grupare "inspiraționistă", a animat atacuri în toată lumea. Care este abordarea dumneavoastră în această privință? Sunteți un cunoscător critic al afacerilor geopolitice. Cum vedeți înfrângerea unei astfel de grupări?
Regele Abdullah al II-lea: Este o franciză, un nume recunoscut la nivel global. Nu există nicio diferență între niciuna dintre aceste grupări, toate sunt la fel, toate au aceeași ideologie. Și trebuie să înelegem că trebuie să fim capabili să gândim în același mod. Așa că de aceea încerc să explic faptul că, dacă ne putem alătura, în Siria, cealaltă mare problemă - iar din nefericire, europenii și poate americanii nu înțeleg când tot repet: cealaltă mare problemă este Libia. Știți, nu este doar Siria problema cu care ne confruntăm; imediat ce ne putem lua gândul de la aceasta, ne gândim: dar Libia? Dar Boko Haram? Dar Shabaab? Încă avem probleme în Asia. Cred că acum, când ni se arată o oportunitate, cu implicarea Rusiei în Siria, trebuie să trecem dincolo de problemele anterioare ale istoriei și să creăm această relație globală, pentru a fi capabili să gestionăm ceea ce eu numesc această alianță din al treilea război mondial cu care ne confruntăm.
Reporter: Bashar al Assad este o parte esențială din această chestiune. Vorbiți despre o soluție politică, despre o perioadă de tranziție, care este, evident, principalul obstacol aici, dar cine poate veni în locul președintelui Assad, pentru a opri ISIL să intervină?
Regele Abdullah al II-lea: Trebuie să fim foarte atenți, pentru că mai multe țări, implicate în acest puzzle din Siria, au propriile lor perspective. Înțelegem că este nevoie de un proces politic în Siria. Cred că ideea este cum putem avansa acest proces politic. Cred că rușii înțeleg asta; regimul înțelege acest lucru, iar cei implicați de partea coaliției, cu viziuni diferite, înțeleg acest lucru. Așa că ar trebui să lăsăm negocierile să aibă loc astfel încât o opoziție moderată să poată ajunge la masa discuțiilor cu regimul, ca să se poată merge mai departe. Nu există cu adevărat o rezolvare rapidă, pentru că scopul este, după cum sperăm, ca un nou proces politic să demareze în Siria, dar încă avem o luptă împotriva Daesh. Există o interconexiune între Siria și Irak, pentru că Daesh este dincolo de graniță; deține o suprafață demnificativă de teritorii în estul Siriei și în vestul Irakului.
Reporter: Dar Iordania? Pentru că sunteți înconjurați de instabilitate, de terorismul tot mai extins al ISIL, probabil că bărbați și femei din Iordania s-au alăturat și ei acestor luptători. Cât de mult puteți evita acest extremism? Pentru că, așa cum ați spus, Iordania este una dintre cele mai stabile țări din regiune.
Regele Abdullah al II-lea: În interiorul Islamului, se înțelege că aceștia sunt ceea ce numim "Khawarej" - proscrișii Islamului. Înțelegem mai bine, în cadrul acestui dialog din interiorul Islamului, că aceasta este o amenințare la inima religiei noastre. Iar aceasta este provocarea pe care am avut-o cu Occidentul, când, de multe ori, eram întrebați: "Sunteți un musulman moderat sau un musulman extremist?" Nu, eu sunt musulman, acești oameni sunt khawarej. Și cred că a durat ceva timp ca această dezbatere să aibă loc în interiorul Islamului. Problema este interpretarea pe care o primim de la Occident, se leagă de ororile pe care ei le pot provoca Occidentului. Ceea ce ei insuflă celorlalți musulmani este ceea ce ne șochează pe toți. Iar dacă analizăm istoria Islamului, cumva, khawarej nu au rezistat niciodată, odată ce oamenii înțeleg cine sunt ei. Problema este că trebuie să lăsăm deoparte diferendele globale. Avem nevoie ca restul lumii să colaboreze cu noi în această direcție. De aceea spun că musulmanii, creștinii, evreii, celelalte religii, noi toți luptăm împreună în această bătălie globală. Este un război în interiorul Islamului, este războiul nostru civil, dar nu îl putem duce singuri.
Reporter: Să schimbăm puțin subiectul și să vorbim despre conflictul israeliano-palestinian, la cealaltă graniță a dumneavoastră, cea vestică. Pacea aici pare imposibilă, în prezent. Credeți că o schimbare a conducerii este necesară pentru a relua procesul de pace și ce rol poate avea Iordania?
Regele Abdullah al II-lea: Nu pot eu să vorbesc despre lideri. Liderii își reprezintă poporul. Dar ceea ce voi spune este că trebuie să avem o abilitate pentru a rezolva problema israeliano-palestiniană, mai ales având în vedere ce am vorbit până acum. Când un extremist încearcă să creeze o problemă în Sfântul Oraș Ierusalim, în timp ce ne confruntăm cu acest război global împotriva extremismului, iar noi lăsăm această problemă internațională unor extremiști care vor să creeze conflicte în Ierusalim, consider că este o atitudine stupidă. Iar de fiecare dată când nu au loc negocieri, violențele se intensifică. Trebuie să abordăm viitorul palestinienilor și Ierusalimul ca pe ceva ce trebuie să rezolvăm, în caz contrar, cum vom soluționa această problemă globală, dacă israelienii spun că problema palestiniană nu îi privește?
Reporter: Și avem atât de multe crize, pe diferite fronturi: criza refugiaților, ISIL/Daesh, criza economică... Aveți impresia că lucrurile încep să scape de sub control?
Regele Abdullah: Cineva mi-a spus, cândva: este doar o zi de miercuri. Adică este o zi normală de lucru, în această parte din lume. Sunt vremuri grele, nu există nicio îndoială, dar am văzut recent că există o conștientizare mai mare a imaginii de ansamblu, mai degrabă, o conștientizare de a privi această situație din punct de vedere strategic și nu tactic, pentru că, sincer, am fost tactici în ultimii ani. De exemplu, prezența Rusiei în Siria este o oportunitate ca lucrurile să meargă în direcția corectă, dacă ne comportăm suficient de matur și ne alăturăm, pentru a încerca să găsim o soluție pentru poporul sirian, ca să aducem la sfârșit acest conflict îngrozitor, pentru bunăstarea poporului sirian, să încercăm să facem punte între ruși și Occident, ceea ce ne va permite să avem alianțe și în alte părți. Toate oportunitățile sunt aici. Totul depinde de noi. Vom profita de aceste șanse sau ne vom ascunde capul în nisip și vom lăsa aceste șanse să treacă? Depinde de noi.
Reporter: Majestate, multe mulțumiri pentru că ați fost alături de noi la "The Global Conversation".
Sursa: Rador