Regele Charles va direcționa veniturile obținute de Crown Estate din energia eoliană către „binele public”

  • 20 Ianuarie 2023 18:25
Regele Charles va direcționa veniturile obținute de Crown Estate din energia eoliană către „binele public”

Regele Charles al III-lea a cerut ca profiturile obținute de Crown Estate (Domeniul Coroanei) din șase noi ferme eoliene offshore, estimate la 1 miliard de lire sterline, să fie utilizate „pentru binele public” în loc să fie alocate familiei regale, informează Digi24.ro.

Finanțarea publică a Casei regale britanice este asigurată în procent de 25% din profiturile obținute de Crown Estate. Însă regele Charles al III-lea dorește să reducă acest procentaj, pentru ca sume mai mari de bani să rămână în conturile Trezoreriei și să fie utilizate pentru cheltuieli publice. Suveranul britanic a vorbit despre presiunile generate de creșterea costului vieții de zi cu zi în discursul său oficial de Crăciun. În discursul de Crăciun, regele Charles al III-lea a insistat asupra acestor presiuni sociale, iar acum pare să acționeze pentru a evita o situație stânjenitoare ce ar fi putut fi marcată de o creștere a veniturilor obținute de membrii familiei regale.

Crown Estate este un domeniu comercial administrat independent, ale cărui profituri ajung la Trezorerie - însă acele profituri sunt folosite ca reper pentru stabilirea nivelului de finanțare publică pentru familia regală, cunoscut sub numele de Sovereign Grant (Alocația Suveranului), care a fost anul trecut în valoare de 86,3 milioane de lire sterline. Aceste profituri sunt așteptate să crească semnificativ în urma contractelor semnate pentru dezvoltarea celor șase noi ferme eoliene offshore, care vor genera împreună 1 miliard de lire sterline pe an pentru o perioadă de cel puțin trei ani din taxe plătite de companii care cumpără drepturile de a construi ferme eoline în siturile deținute de Crown Estate.

Astfel, s-ar fi produs o creștere foarte mare a sumei care ar fi ajuns în Sovereign Grant, o situație ce ar fi devenit stânjenitoare pentru familia regală în contextul marilor presiuni financiare cu care se confruntă publicul din Regatul Unit. Biroul de presă de la Palatul Buckingham a anunțat că în virtutea „energiei eoliene offshore”, regele Charles al III-lea dorește să reducă procentul de profituri folosit pentru calcularea Sovereign Grant.

În prezent, Sovereign Grant se bazează în procent de 25% pe profiturile obținute de Crown Estate - o creștere temporară față de procentul uzual de 15% -, iar o finanțare suplimentară este folosită pentru reparații și renovări la Palatul Buckingham. Grantul este folosit pentru plata cheltuielilor ocazionate de activitățile membrilor familiei regale, precum călătorii întreprinse în cadrul unor angajamente oficiale, precum și pentru întreținerea palatelor regale.

O revizuire a procentului din profiturile Crown Estate care ajung la familia regală este în prezent analizată în colaborare cu specialiștii de la Trezorerie, iar o decizie este așteptată în lunile următoare, potrivit BBC, citată de Agerpres. Trei dintre noile ferme eoliene offshore se află în largul coastelor din comitatele North Wales, Cumbria și Lancashire, iar alte trei se află în Marea Nordului, în largul coastelor din comitatele Yorkshire și Lincolnshire.

După ce vor fi finalizate, administratorii speră ca aceste ferme eoliene să asigure o cantitate suficientă de electricitate pentru a alimenta 7 milioane de locuințe. Ele se vor adăuga celor 36 de ferme eoliene offshore existente deja în situri deținute de Crown Estate în largul coastelor Angliei, Țării Galilor și Irlandei de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău