Regele Carl XVI Gustaf al Suediei a împlinit 75 de ani

  • 30 Aprilie 2021 16:05
Regele Carl XVI Gustaf al Suediei a împlinit 75 de ani

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei a sărbătorit vineri împlinirea vârstei de 75 de ani, fără fast sau public din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, evenimentele organizate în onoarea suveranului au fost mult reduse: după o întâlnire vineri dimineața cu premierul Stefan Lofven și alți lideri politici, regele, însoțit de regina Silvia, 77 de ani, urmează să se întâlnească cu reprezentanți ai armatei suedeze după-amiază, conform programului publicat de Curtea regală.

Aniversarea, care are loc la Palatul Regal din Stockholm, a fost marcată în mod tradițional la prânz (10:00 GMT) prin salve de tun trase în fața palatului și în alte patru orașe din Suedia.

O cină în cerc restrâns, la care vor participa prințesa moștenitoare Victoria și familia ei, este programată pentru sfârșitul zilei.

Născut la 30 aprilie 1946, Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte avea doar 9 luni când tatăl său, prințul Gustaf Adolf, a murit într-un accident de avion în Danemarca.

El a urcat pe tron la moartea bunicului său, Gustav VI Adolf, în 1973 - devenind la acea vreme cel mai tânăr rege din lume, la 27 de ani - cu o reputație de amator al vieții de noapte și al mașinilor de lux.

Înaintea zilei sale de naștere, regele a declarat săptămâna aceasta că suferă uneori de stresul de a fi o persoană publică urmărită, chiar dacă nu are intenția de a renunța la funcție.

Regele, care are o funcție onorifică în Suedia, a atras atenția în decembrie când a declarat că țara sa, cu o strategie mai puțin strictă în timpul pandemiei, a "eșuat" împotriva COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău