Regatul Unit va livra sute de rachete Ucrainei. Majoritatea sunt LMM-uri multirol, de mare precizie

  • 06 Septembrie 12:50
Regatul Unit va livra sute de rachete Ucrainei. Majoritatea sunt LMM-uri multirol, de mare precizie

Regatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete Ucrainei pentru a o ajuta să își întărească apărarea aeriană, a anunțat Londra vineri, după critici ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ritmul livrărilor de ajutor militar pentru Kiev, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat într-un comunicat că o primă livrare de 650 de "sisteme de rachete modulare ușoare (LMM)" va avea loc până la sfârșitul anului, în cadrul unui contract de 162 de milioane de lire (192 de milioane de euro).

Aceste rachete "foarte polivalente" vor fi construite de grupul francez Thales în uzina sa din Belfast, în Irlanda de Nord.

Ele sunt cunoscute "pentru că pot fi trase de pe o varietate de platforme tactice terestre, maritime și aeriene" și permit să fie vizată atât o țină la sol, cât și o dronă în zbor, potrivit producătorului.

Această nouă livrare de rachete va fi anunțată vineri de ministrul apărării John Healey, care participă la o reuniune a grupului de contact al aliaților Ucrainei, la baza aeriană americană Ramstein, în Germania.

Regatul Unit este unul dintre principalii susținători militari ai Kievului de la declanșarea invaziei ruse în 2022 și i-a furnizat inclusiv rachete cu rază lungă Storm Shadow, sute de rachete LMM și un escadron de 14 tancuri Challenger 2.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat regretul, la mijlocul lui august pe platforma socială X, că Londra nu dă "mai multă dovadă de leadership", reproșându-i că nu furnizează arme cu rază de acțiune lungă, necesare pentru a face față Rusiei.

Regatul Unit i-a răspuns atunci dând asigurări că sprijinul său pentru Ucraina "este de neclintit".

"Acest nou angajament ar urma să dea un elan important apărării aeriene a Ucrainei și să demonstreze angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul" pentru Ucraina, a declarat în acest comunicat John Healey, care a preluat noua sa funcție la începutul lui iulie, după alegerea prim-ministrului laburist Keir Starmer.

"În ultimele zile, am văzut costul tragic al loviturilor oarbe ale Rusiei asupra Poltavei și Liovului. Aceste noi rachete fabricate în Regatul Unit vor ajuta Ucraina să-și apere populația, infrastructurile și teritoriul", a adăugat el.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat de asemenea că livrarea de muniții de artilerie în valoare de 300 de milioane de lire (356 de milioane de euro) promisă Kievului va începe tot înainte de sfârșitul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău