Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influență după Brexit (diplomat francez)

  • 06 Martie 2021 15:52
Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influență după Brexit (diplomat francez)

Regatul Unit va trebui să depună "multe eforturi" pentru a recăpăta o "influență reală" în lume după ieșirea sa din Uniunea Europeană, anticipează diplomata franceză Sylvie Bermann, într-un interviu acordat AFP și difuzat sâmbătă, preluat de Agerpres.

Bermann, autoare a cărții "Goodbye Britannia, Regatul Unit în fața provocării reprezentate de Brexit" și fostă ambasadoare a Franței la Londra, în perioada 2014-2017, ea a fost martora referendumului privind Brexitul din 2016 și a făcut ceva valuri în Regatul Unit după ce l-a calificat pe premierul Boris Johnson drept un "mincinos incorigibil".

"Peste 700.000 de europeni au părăsit țara (Regatul Unit - n.r.). Există dificultăți în relațiile comerciale, în Irlanda de Nord. Este motivul pentru care britanicii au dorit să prelungească perioada de grație" în privința controalelor asupra mărfurilor care sosesc în provincia britanică dinspre Regatul Unit, a declarat ea.

Amsterdamul a depășit Londra ca centru financiar. Unele companii au declarat că se vor instala pe continent pentru că altfel va deveni mult mai greu să exporte. Există totodată mai multă birocrație decât înainte, a mai spus Bermann, care a avertizat că Brexitul nu s-a terminat. "Există o mulțime de chestiuni neclarificate. Vedem ce se întâmplă cu Irlanda de Nord. Niciun acord nu s-a produs în ceea ce privește serviciile financiare care reprezintă 80% din exporturile țării", a spus diplomata franceză.

Întrebată dacă premierul Boris Johnson face paradă de faptul că Regatul Unit a depășit Europa în ceea ce privește vaccinarea anticoronavirus pentru a distrage atenția de la dificultățile legate de Brexit, Bermann a apreciat că actuala "criză sanitară disimulează un pic restul, deoarece campania de vaccinare britanică este mult mai bună decât cea a europenilor. Bravo lor".

Însă Bermann amintește că faptul că Regatul Unit stă mai bine în acest domeniu decât Uniunea Europeană nu se datorează neapărat Brexitului, așa cum doresc autoritățile de la Londra să acrediteze ideea. În realitate, comanda de vaccinuri a fost făcută în momentul în care Regatul Unit se afla încă sub incidența normelor europene, spune ea. "Este normal ca Boris Johnson să facă paradă de acest succes. Însă Regatul Unit rămâne printre țările cele mai afectate din lume", amintește Bermann.

"Sunt puțin surprinsă că au făcut atâta caz că am spus că el (Boris Johnson - n.r.) este un mincinos. E un fapt bine cunoscut. A început prin a fi concediat de Times (pe când era corespondent al publicației la Bruxelles). Toți jurnaliștii din Regatul Unit sunt la curent cu 'euromiturile' lui. Mulți știau că erau invenții (aruncând UE în derizoriu), dar ele au avut impact, ele au pregătit o anumită manieră de reacție împotriva Europei", a apreciat diplomata franceză.

Întrebată ce reprezintă în prezent Regatul Unit pe scena internațională și care sunt caracteristicile "relației speciale" cu SUA, Bermann a răspuns că, "acum, elementul principal în lume este acest Război Rece între Statele Unite și China. Chinezii sunt interesați de UE. Este unul dintre motivele pentru care au acceptat concesii în decembrie în ceea ce privește acordul referitor la investiții. Iar americanii vor să aibă sprijinul europenilor pentru o anumită politică de îndiguire a Chinei. În această relație triunghiulară SUA/China/UE, este mai greu pentru Regatul Unit să joace un rol. Vor trebui să facă mult mai multe eforturi pentru a putea avea o influență reală în lume".

"Cât despre 'relația specială' cu SUA, ea este specială mai ales pentru britanici. Statele Unite se folosesc adesea de britanici ca o punte sau ca o pârghie în relația cu UE. Este evident că-i vorba despre un rol pierdut. Boris Johnson are noroc că prezidează în acest an G7 (grupul țărilor puternic industrializate - n.r.). Și va prezida și COP26 (conferința privind clima) în noiembrie la Glasgow. Aceasta îi va oferi o vizibilitate care altfel ar fi mai greu de obținut", a conchis Bermann.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău