Regatul Unit primește un ultimatum de la Parlamentul European pentru Brexit

  • 17 Decembrie 2020 15:17
Regatul Unit primește un ultimatum de la Parlamentul European pentru Brexit

Parliamentul European anunță că nu va ratifica un potențial acord post-Brexit decât dacă acesta va fi semnat până duminică, au anunțat liderii principalelor grupuri politice din legislativul de la Bruxelles, transmite DIGI24.ro.

În cadrul unui comunicat comun, forțele politice din PE spune că sunt „gata să organizeze o sesiune plenară extraordinară la sfârșitul lunii decembrie, dacă un acord va fi stabilit până duminică la miezul nopții”, notează sursa citată

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, a spus că această dată limită este necesară pentru că „nesiguranța care stă deasupra cetățenilor și companiilor din cauza deciziilor Regatului Unit este intolerabilă”.

„Avem datoria față de oamenii și față de companiile care vor fi afectate de Brexit să studiem cu rigurozitate acest acord. După ziua de duminică acest lucru nu va mai fi posibil”, a adăugat și Manfred Weber, liderul grupului PPE.

Lidera grupului socialist, Iratxe Garcia Perez, a declarat că „nu vom fi grăbiți pentru a da un vot acordului pentru Brexit înainte de finalul anului dacă nu vom putea vedea textul până duminică”.

Decizia reprezintă un ultimatum dat Regatului Unit, în contextul în care negocierile se prelungesc de la o săptămâna la alta, deși termenul limită este data de 1 ianuarie 2021.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie 2020, însă conform acordului semnat cu Uniunea Europeană, perioada de tranziție în care acesta va rămâne parte a pieței unice europene durează până la începutul lui 2021.

În cazul în care cele două părți nu ajung la un compromis pentru un acord comercial, Regatul Unit urmează să părăsească piața unică fără acord și să realizeze schimburi comerciale cu UE doar în baza regulilor comerțului internațional.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit și UE nu reușesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil „no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenționat pe premierul Boris Johnson să-și respecte promisiunea principală care a motivat ieșirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”. Reprezentanții britanici ai acestui sector se împotrivesc menținerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de țările UE interesate.

Principalele puncte de divergență care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE și Regatul Unit sunt regulile privind concurența solicitate de UE (care să nu permită o concurență neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor și accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franța a amenințat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menținut acest acces.

În perspectiva absenței unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgență în materie de pescuit și transport rutier și aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău